Какви са усложненията при разширени вени в краката и как да ги избегнемМнозина от нас са се сблъсквали с проблеми, причинени от разширени вени. Сред приятелите и роднините на всеки човек има поне един с венозна патология. Според статистиката, повече от 20% от възрастното население страда от разширени вени.

 

 

 

„Появяващите се дебели, наподобяващи въже, съдове по краката, са най-често срещаната индикация за проблем с разширени вени, която хората забелязват.Но този симптом далеч не е единственият сигнал за проблема. Някои пациенти се оплакват и от болки, усещане за тежест в подбедриците (най-силно изразена в края на деня) и оток на ходилата и глезените. Усещанията обикновено не са много силни, но все пак влияят върху качеството на живот и комфорта.“ обяснява съдовият хирург д-р Георги Николов от Клиниката по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“.

 

 

 

Специалистите от Клиниката препоръчват, в случай на нужда, лечението да се започне възможно най-рано, а всеки човек активно да се ангажира с превенцията на патологията на вените си.

 

 

 

Първо, нека да оценим функциите на вените.

 

 

 

Чрез тези съдове кръвта се връща в сърцето след пренос на кислород и хранителни вещества към органите и мускулите. По този път кръвта среща препятствие, гравитацията ѝ пречи. Поради гравитацията, част от кръвния поток се задържа в съдовете, което води до увеличаване на налягането и разширяване. Този проблем се елиминира чрез венозни клапи. Това е името на мембраните във вените, които се отварят към сърцето и не позволяват на кръвта да тече надолу. Поне в идеалния случай.

 

 

 

За съжаление, много хора имат отслабени или дори нефункциониращи клапи, поради което в съдовете се задържа голямо количество кръв и това дава начало на процеса на образуване на разширените вени.

 

 

 

Но патологията не се развива просто така.

 

 

 

Обикновено проблемите с вените се дължат на един или повече от следните рискови фактори: възраст, бременност, генетична предразположеност, затлъстяване, дълги периоди на седене или стоене, хормонален дисбаланс, носене на високи токчета. Болката в краката с разширени вени далеч не е най-лошият проблем за пациентите.

 

 

 

Без навременно лечение някои от тях могат да развият усложнения:

 

 

 

•     Кървене

 

 

 

Изменените вени се разтягат и стените им изтъняват. Понякога те могат да се спукат, в следствие от причинена лека травма или дори при малко допълнителен натиск.  Резултатът е силно кървяща рана. В тези случай човек се нуждае от спешна медицинска помощ.

 

 

 

•   Трофични язви

 

 

 

Това са раните, които се образуват при пациентите с разширени вени. Те се локализират най- често в областта на кокалчето от вътрешната страна на глезена (медиалния малеол). Поради увеличеното венозно налягане се забавя капилярната циркулация, което води до лошо кръвообращение на тъканите. Те получават по-малко кислород и хранителни вещества, поради което бавно умират. Появяват се язви. Те са изключително трудни за премахване поради високия риск от рецидив. Това усложнение се среща при повече от 3% от пациентите с разширени вени.

 

 

 

•    Тромбофлебит и Емболия

 

 

 

В изменените съдове се нарушава кръвообращението. Поради това те често образуват плътни кръвни съсиреци(тромби). Тези образувания са опасни. Кръвните съсиреци не само пречат на движението на кръвта, но понякога се откъсват от стените на вените и навлизат в кръвния поток. Когато такъв фрагмент достигне до съдовете на белия дроб,  се изявява най-опасното усложнение- белодробната тромбемболия. Състоянието се проявява с рязко настъпил задух, колабиране, срив в хемодинамиката, периферна цианоза.

 

 

 

Обикновено съдовете започват да се променят дори в момент, когато вените изглеждат здрави. Заболяването обаче вече се разпространява. Променените съдове причиняват симптоми като усещане за тежест и пълнота в краката, умора, сърбеж, оток, конвулсии, потъмняване или бледност на кожата, Съдови звезди или дебели усукани вени.

 

 

 

В началото разширените вени са трудни за идентифициране, тъй като ранните им признаци са подобни на симптомите от обикновена умора. Но симптомите неизбежно се влошават.

 

 

 

Да, болестта може да се развива с месеци и дори години, но в крайна сметка винаги води до появата на характерно изменени вени. Краката са оплетени с плътни сини съдове. Въпреки че в повечето случаи патологията засяга само единия крайник.

 

 

 

При разширени вени болката при ходене не е силно изразена. Главно се появява  след продължителна седяща или статична изправена позиция. За съжаление, много хора свикват с разширените вени и понякога не ходят на лекар с години и неглижират заболяването.

 

 

 

Как да избегнем усложнения при разширени вени?

 

 

 

За да направите това, е важно да се свържете със съдов хирург, когато се появят първите симптоми на заболяването. Можете да направите своята консултация при д-р Георги Николов в медицински център „Света София“ с направление по НЗОК. Задължително е да запазите час на 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com кабинет СЪДОВА ХИРУРГИЯ
Видяна: 42

« Назад към всички новиниНаши партньори