Д-р Десислава Попова, ревматолог в МЦ „Д-р Стайков“: Остеопорозата е сериозно, но напълно лечимо заболяванеД-р Десислава Попова завършва „Медицина“ през 2010 г. във Варна, след което специализира 6 години в Германия и взима специалност ревматолог в университета в Дюселдорф през 2017 г. Д-р Попова приема пациенти в кабинета по Ревматология в Медицински център „Д-р Стайков“ на бул. „Транспортна“ 33 в Бургас, след предварително записване на тел. 056 996 006, 0892 996 006, 0896 996 006. 

 

 

 

Д-р Попова какво представлява остеопорозата?

 

 

 

Остеопорозата е заболяване, при което има болестно бързо намаляване на костната маса и промяна в структурата на костите, при което те стават рехави и чупливи. Безобидно падане или спъване могат да доведат до счувания, понякога пациентите дори нямат спомен за травма. С напредване на възрастта е нормално костната маса да намалява, този процес се засилва след навлизане в менопауза при жените, поради влиянието на половите хормони. При остеопороза намаляването на костна маса се случва много по-бързо от обичайното. Фамилната обремененост и някои заболявания като напр. на щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, малабсорбция (нарушено усвояване на хранителните вещества от червата), възпалително ставните заболявания благоприятстват развитието на заболяването. Остеопорозата засяга предимно жени след навлизане в менопуза, като пиковата възраст е след 60-65 г.в. Остеопороза преди настъпване на менопауза също е възможна, но като вторично заболяване. Мъжете боледуват много по-рядко.

 

 

 

Кои са първите сигнали на организма за наличие на това заболяване?

 

 

 

В повечето случаи няма симптоми, особено в началото. Оплакванията не са специфични, припокриват се с оплакванията на много други заболявания. Пациентите съобщават за болки в костите и гръбнака, понякога за намаляване на ръста. За съжаление в доста от случаите за заболяването се мисли едва след настъпване на фрактура. Типични за остеопорозата са счупванията на прешлен и шийката на бедрената кост. Това са сериозни фрактури, те нарушават качеството на живот на пациентите дълготрайно. Такива пациенти трудно се придвижват и обслужват самостоятелно, нуждаят се от помощта на близките си.

 

 

 

Какво е важно да знаят пациентите диагностицирани с остеопороза?

 

 

 

Най-важно е да се лекуват навреме и да провеждат редовни контролни прегледи при лекуващия ревматолог. В днешно време остеопорозата е напълно лечима. Голяма част от пациентите знаят, че имат остеопороза от години, но не се лекуват. Не осъзнават сериозността на заболяването, тежката инвалидизация, която може да причини, както и това, че носят отговорност не само към себе си, но и към своите близки, които също са потърпевши, защото трябва да полагат грижи за тях.  Тези пациенти, които нямат симптоми не искат да повярват, че имат заболяване, а тези които вече се получили фрактура се надяват това да не се повтори. Пациентите често се притесняват, че се налага дълготрайно да приемат лекарства и се страхуват от тях, защото са чували какви ли не неща, четат в интернет противоречива информация. Моят съвет към всички пациенти е да се консултират със специалист ревматолог, който да им разясни ползите и рисковете от едно такова лечение, дали се налага в конкретния случай и с какъв медикамент.

 

 

 

В МЦ  „Д-р Стайков“ разполагате с висококачествен апарат за измерване на костна плътност, какви възможности ви дава това борба с това коварно заболяване?

 

 

 

Това ни дава възможност да диагностицираме заболяването навреме,  да проследяваме вече диагностицираните с остеопороза пациенти и да определим какъв да бъде терапевтичния подход. В някои случаи изчакваме с лечението и проследяваме костната плътност, в други случаи започваме незабавно лечение. Няма универсален подход. Ако двама пациенти имат еднаква костна плътност, това не означава, че ще се лекуват  по един и същи начин. Това зависи от много други фактори (възраст, придружаващи заболявания, рискови факрови, фамилна обремененост).

 

 

 

Колко често пациентите трябва да си правят тест за костна плътност?

 

 

 

Отново няма универсален отговор. При едни пациенти се налага веднъж годишно – ако имат гранични стойности, ако плануваме смяна на лечението. При други веднъж на 18-24 месеца, а при трети веднъж на 3-5 години. Решава се от лекуващия ревматолог индивидуално, според конкретния случай.

 

 

 

Трябва ли пациентите с остеопороза да спазват определен хранителен режим?

 

 

 

Препоръчва се здравословна диета богата на калций (млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, ядки, семенна напр. сусам и сусамов тахан) и витамин Д (с най-високо съдържание са мазните риби, напр. сьомга, риба тон, скумрия, черния дроб, яйчните жълтъци, гъбите, кравето масло и млечните продукти). Пушенето и приемът на алкохол трябва да се ограничат.

 

 

 

Какви рискове крие прекратяване на лечението при пациенти, които в определен момент се чувстват добре?

 

 

 

Прекратяване на лечението по собствена инициатива може да бъде много опасно и да доведе до фрактури. Спиране на лечението трябва да се случва след обсъждане с лекуващия ревматолог, провеждане на лабораторни изследвания и измерване на костна плътност.

 
Видяна: 178

« Назад към всички новиниНаши партньори