Кой се „гъбарка“ с Гъбката в БургасСобственикът на обекта Рауф Сабах смята, че процедурата е нагласена, за да има възможност друг човек да „лапне“ атрактивното място за търговия в Морската градина

 

Според общинските съветници от ПП СЕК Иван Иванов и Росен Топкаров не трябва да се допуска определени точки за преместваеми обекти по чл. 56 в Морската градина да се придобиват по непрозрачен начин, а разразилият се скандал е много лош сигнал за инвеститорите в Бургас

 

 

 

Новата година в община Бургас започна с грандиозен скандал. Той се разрази по време на процедурата по приемане на документи по чл. 56 от ЗУТ, която засяга отдаваните под наем преместваеми обекти в Морската градина. Общинският съветник Костадин Андонов твърди, че не е успял да присъства по време на процедурата по приемане на документите, защото е бил изгонен от директора на ЦАУ „Зора“ Стефан Дубаров.

 

 

 

Престрелките между изгонения, според самия него Андонов и директора Дубаров продължават цяла седмица. Общинският съветник определи държанието на директора като мутренско, а версията на Дубаров, която разгласи пред медиите в Бургас е коренно различна. В препирнята между двамата се споменава многократно един емблематичен търговски обект за Бургас, а именно Гъбката на входа на Морската градина. Апетитното място за бизнес влезе в полезрението на обществеността, след като сегашният му собственик ливанецът Рауф Сабах намекна, че искат да му вземат обекта, който разработва от много години.

 

 

 

Съвсем различна е версията за разразилия се скандал на главното действащо лице в казуса с това кой се „гъбарка“ с Гъбката или изобщо с бизнеса в Бургас, а именно директорът на ЦАУ „Зора“ Стефан Дубаров. Пред сайта Искра.бг той споделя, че изобщо не познава въпросния общински съветник, не е имало кавга по между им, не го е гонил и дори го е потърсил, за да разбере какъв е проблемът, след традиционната общинска оперативка, на която трябва да присъства задължително. „Когато дойдох на работа, имаше 30 човека в коридора и може тях да попитате. Наистина един човек, който няма работа там в момента, се представи като общински съветник и се опита да бъде адвокат на някои от хората. Имаше слаб инцидент, наречен кавга, между двама или трима човека кой е първи и кой е втори. Няма процедура. Няма описани правила. Има работно време на дирекцията, която започва в първия работен ден след Нова година в 08:30 часа. Този, който влезе при деловодителката първи с документите си, той е. А кои са били втори, това са саморегулиращи се хора. Явно нещо не са се разбрали отвън и се изпокараха двама-трима. Аз им напомних, че ако продължават да притесняват деловодителката и да създават хаос в движението, защото има и други хора на етажа, ще извикам полиция. Но се успокоиха нещата. А на този общински съветник му казах, че ще му обърна внимание, след обаче като си свърша аз работата. Имам първо моя оперативка. След това в 09:00 часа съм онлайн на оперативка с голяма община, с г-н Николов. След това го потърсих отвън да ми каже какъв му е проблемът, но него вече го нямаше. Хората чуха. Това е. Няма драма в абсолютно нищо“, сподели Дубаров. Той добавя, че кризата в този ден е била провокирана от наемателя на Гъбката в Морската градина.

 

 

 

„От вчера се подаваха документи. Въпросната Гъбка има разрешително до 28 февруари тази календарна година, със стопанин Рауф Сабах. Четири пъти по три години той е взимал разрешително досега. Направих справка. 12 години е бил стопанин на този обект до 28 февруари. Подават се документи в първия работен ден съгласно Наредбата за преместваемите обекти…Причината вчера да се скарат беше това. Човекът искаше с този общински съветник да пререди 8 човека. Скочиха му 40 човека и му казаха нелицеприятни неща, да не Ви ги казвам сега. Казах им да не се изнервят, но хората бяха адски възмутени от държанието му. Той пристига с общински съветник и си мисли, че като е с общински съветник ще пререди 8 човека. Хората си бяха наредени по коридора. Аз ги помолих да освободят, защото по този коридор има и Бюро по труда.“, сподели версията си Дубаров.

 

 

 

Собственикът на Гъбката Рауф Сабах смята, че процедурата е така нагласена, че да му вземат обекта. Той споделя, че има натиск върху него и план конкретен човек да „лапне“ атрактивното място за търговия в Морската градина, след като дълги години е инвестирал в него и го е разработил като атрактивна точка за бизнес.

 

 

 

Спречкването между Дубаров и Костадинов повдига много въпроси относно това защо общинският служител не иска да допусне общинския съветник да наблюдава провеждането на процедурата, след като по закон има право да му бъде предоставяна информация и съдействие от всички структури и служители, свързани с община Бургас. Според общинският съветник от ПП СЕК Иван Иванов, ако това е истина, какво остава за обикновенните граждани, които търсят съдействие от общината по различни въпроси. Според Иванов самата процедура е абсурдна, защото принуждава хора да чакат от 3 часа сутринта на опашка, за да запазят бизнеса си. Според колегата му от ПП СЕК Росен Топкаров община Бургас не трябва да допуска определени точки за преместваеми обекти по чл. 56 в Морската градина да се придобиват по непрозрачен начин. „Подобни скандали не трябва да бъдат допускани, за гражданите на Бургас и всички, които искат да развиват бизнес тук трябва да има ясни правила, по които да се изпълняват процедурите. Какъв сигнал даваме на потенциалните инвеститори в града с тази грозна случка още в първите работни дни на годината. Трябва незабавно да се променят правилата за кандидатстване за тези точки и да се направи справка кой придобива конкретните места от община Бургас и кой всъщност развива бизнес на тях като юридическо лице, ако са различни това е още един лош сигнал за бизнес средата в града. А относно регламента едни да чакат на опашка от 3 часа сутринта, а накрая определена точка да печели този, който е по-силен в буквален и преносен смисъл и успее да пререди опашката, просто не искам да коментирам.“, сподели общинският съветник Росен Топкаров.

 

 

 

Предстои да видим кой ще придобие възможност да прави бизнес на най-атрактивното място в Морската градина на Бургас. Гъбката ли всъщност е във фокуса на вниманието или някой просто се „гъбарка“ с местния бизнес и иска да „лапне“ готов разработен обект?
Видяна: 98

« Назад към всички новиниНаши партньори