НЗОК поема част от финансирането на операциите с робот da Vinci в „Сърце и Мозък“ БургасЗа по малко от година след откриването си Клиниката по Хирургия към „Сърце и Мозък“ Бургас получи признание от пациентите и се утвърди като център за миниинвазивна и лапароскопска хирургия в страната. В Клиниката ежедневно се извършват безкръвни операции на доброкачествени и злокачествени заболявания в коремната кухина. Част от хирургичния спектър на заболяванията, третирани с безкръвни методики, са камъните в жлъчния мехур, херниите на предна коремна стена, ингвиналните и диафрагмалните хернии, както и острият апендисит. Рутинно се прилагат и мининвазивни методики при редица онкологични заболявания на храносмилателния тракт - включително карцином на стомаха, тънкото и дебелото черво, ректума и селектирани пациенти с онкологични заболявания на черния дроб и панкреаса.  

 

Клиниката по хирургия в „Сърце и Мозък“  Бургас е една от малкото в страната, разполагащи с роботизирана хирургична система da Vinci.

 

 

 

Роботът  daVinci позволява извършване на мининвазивни операции с невероятна прецизност, като системата комбинира сигурността на отворената хирургия с бързото възстановяване на лапароскопските операции. Всеки пациент, който е показан за лапароскопска операция, може да бъде опериран с хирургична роботизирана система, при безкомпромисна прецизност с бърз и максимално оптимизиран период на възстановяване. Към настоящия момент все повече проучвания изтъкват неоспоримите предимства на роботизираната пред лапароскопска хирургия, особено при пациенти със заболявания на дебелото черво и ректума. Пациентите, оперирани с робот da Vinci преминават по-кратка операция, имат по-малка кръвозагуба и се възстановяват по-бързо. С da Vinci могат да се оперират по-сложни случаи с по-малка честота на конверсия към отворена операция.

            

 

От 2022 г. НЗОК поема заплащането на операции с робот при пациенти с  онкологични заболявания. Пациентите с доказано хистологично изследване и онкологично заболяване на храносмилателния тракт, преминали онко комисия с решение за оперативно лечение, могат да кандидатстват за операция с роботизирана хирургична система.  След предварителен преглед от ръководителя на роботизираната програма в Клиниката по Хирургия – доц. д-р Анатоли Карашмалъков, пациентите подходящи за роботизрана операция, биват представяни на комисия на НЗОК, която разглежда конкретния случай.

 

 

 

Какво означава това? Ако сте пациент с доказано онкологично заболяване, което е в операбилен стадий, имате правото да кандидатствате за оперативно лечение с da Vinci. Необходимите документи, които трябва да представите по време на прегледа са: епикриза от предходни пролежавания, в която да се съдържа хистологично изследване на заболяването, диск с разчитане от КАТ (скенер) на коремни органи и решение на онко комисия за оперативно лечение. 

 

За допълнителна информация тел 056 703003
Видяна: 53

« Назад към всички новиниНаши партньори