Най-поръчваната храна за дома е пица, бургери, дюнери и кюфтета по чирпанскиПрез 2022 г. българите са се изкушавали най-силно от американската и италианската кухня, като най-често са поръчвали до дома и офиса си бургери, следвани от пици, дюнери и гироси, показва проучване на мобилно приложение за доставка на храна и други продукти, което оперира в 48 града в страната. Според данните от изминалите 12 месеца най-честите доставки у нас са на кулинарни специалитети, но сериозен ръст бележат също тези на свежи цветя, както и на храна и аксесоари за домашните любимци. Сред необичайните поръчки са цели поредици от книги-бестселъри и изкуствени мигли. Поради все по-засилващото се желание на потребителите да не губят излишно време в пазаруване, покупките с куриер от супермаркета са скочили с 368%, а с планирана за определен час доставка със 185%, в сравнение с тези през 2021 г. 

 

 

 

Апетитът към традиционните български ястия също расте. През 2022 г. доставките им са се увеличили почти четири пъти в сравнение с предишната година, като на най-голям интерес са се радвали кюфтетата по чирпански. Веднага след тях се нареждат лещата и незаменимият в горещините таратор. От местната кухня потребителитенай-често са избирали мусака и пилешка супа. 

 

 

 

Не липсва и интерес към екзотичните вкусове - през миналата година доставките на азиатска храна са скочили с 253% в сравнение с предходната година, като потребителите са опитвали основно риба тон и сьомга. По-тежките, но неустоими специалитети от Близкия изток - фалафел, шиш таук и пилешки дюнер, също са желан избор.   

 

 

 

Освен вкусна храна, българите все по-често поръчват и цветя. От приложението отчитат бум в доставките на букети - те са се увеличили с 574% през 2022 г., като предпочитана е била пролетната композиция от жълти лалета и фрезии. През миналата година, напълно очаквано, най-много покупки с куриер, в които са били включени цветя, са направени на 8 март, Международния ден на жената. 

 

 

 

Стопаните на домашните любимци пък все по-активно се стремят да им осигурят разнообразна храна и аксесоари. Желанието им е това да се случи бързо и лесно, затова доставките на всичко нужно за четириногите са отчели впечатляващ ръст от 467% през миналата година, в сравнение с 2021 г.  

 

 

 

Градските куриери все по-често изпълняват и необичайни поръчки. В Топ 3 през отминалите 12 месеца влизат пълната колекция на книжната поредица „Игра на тронове“, комплект игли за шиене и изкуствени мигли. През 2022 г. топ потребителят е направил 585 поръчки, а доставката на най-висока стойност е 1785 лева в напитки за парти, е била за софиянец. 
Видяна: 29

« Назад към всички новиниНаши партньори