Гергана Тенекеджиева, АДРЕС: Купувайте имот „на зелено” само с опитен брокер и юристГергана Тенекеджиева работи в сферата на недвижимите имоти от 2006 г. Професионалното ѝ развитие започва като консултант в „АДРЕС Недвижими имоти“, Бургас. Две години по-късно става мениджър в компанията работеща предимно с рускоговорящи клиенти „Ключ България“, която е част от холдинга AG Capital, а от 2014 г. продължи развитието си като Регионален мениджър на АДРЕС за гр.Бургас.

-          Г-жо Тенекеджиева, какво отчита пазара на недвижими имоти през първото тримесечие на годината в Бургас?

Още през първите две седмици на 2016 г. имаше голям брой запитвания за покупка на имоти, което определено може да се счита за положителен сигнал за раздвижването на пазара. Друг положителен факт е, че през първото тримесечие в Бургас, отчитаме ръст на имотния пазар спрямо предходната година. Интересът към купуването на жилища се е покачил, поради ниските лихвени нива на депозитите, които достигнаха почти 0%, за сметка на подобрените условия за жилищно кредитиране. Това накара купувачите да инвестират парите си в недвижими имоти. Интересен факт е увеличението на броя на сделките за инвестиции в Бургас, които са около 30% от всички сделки за града. Най-голям остава броя на сделките за собствени нужди, които са около 70%.

-          Защо цените на имотите в града се вдигат?

Цените на имотите в цялата страна растат умерено от 2014 г. насам,като през 2015 г. се увеличиха между 5 и 10% в зависимост от конкретния град. Подобен ще е ръста и през 2016 г. Това се усеща най-силно в Бургас, както и в по-големите градове. Раздвижването на пазара ще продължи. Сътресенията в банковата система накараха някои купувачи да видят по-голяма сигурност в инвестицията в недвижим имот, а също и по-висока доходност от наем предвид понижението на лихвите по депозитите. Очаква се и ръст от 30% на чартърите до Черноморието през това лято, а туризмът и сделките с имоти са доста свързани. Всичко това довежда до по-голямо търсене. Покачването на цените е тенденция, която ще се запази и поради дефицита на предлагане на качествено строителство.

-          Какви са очакванията Ви до края на годината?

Насоката на икономическата ситуация е към подобрение. Банките станаха много активни в ипотечното кредитиране и подобряват условията си, а лихвите са на рекордно ниски нива. Всеки месец се предлагат все по-изгодни условия за закупуване на жилища. Възстановяването на пазара е постепенно и устойчиво явление. Затова очакваме стабилност и значителен ръст на пазара на имоти и тенденция за леко увеличение на цените.

-          Какви имоти се търсят най-много в Бургас?

Най-много се купуват двустайните и тристайните апартаменти в Бургас главно в кварталите Меден рудник, Славейков и Възраждане. Мотивите за покупка най-често са за живеене или инвестиция.

-          Какъв е интереса към бизнес имотите?

Пазарът на бизнес имотите също расте, като се забелязва и покачване на интереса и на чуждестранни инвеститори. Освен София, където е съсредоточено 90% от търсенето, областните центрове Пловдив, Варна, Бургас и Русе печелят все повече вниманието на международните ИТ и аутсорсинг компании. Проблем е недостигът на модерни офиси. Търсенето на бизнес имоти в Бургас се концентрира в центъра и покрайнините на града, където има и места и за паркиране.

-          Кои са най-предпочитаните комплекси в Бургас? На какви цени се продават съответно имотите в тях?

Най-предпочитаните комплекси, т.е. тези, по които първоначално проявяват интерес, в Бургас са Лазур и Център, като цените варират между 600 и 1000 евро на кв. м., както и Меден рудник остава предпочитан заради по-ниските ценови нива. Предлагат се предимно едностайни, двустайни и тристайни апартаменти в новопостроени комплекси. Най-скъпият квартал е Лазур поради близостта си до морето и луксозните нови постройки, както и имотите в стария център на града.

-          Защо поскъпват панелките?

Цените на всички имоти поскъпват, не само панелките. Интересното при тях, обаче е, че те поскъпват поради тяхната функционалност и програмата за безплатното им саниране, която увеличава търсенето. Друг фактор за тяхното поскъпване е недостига им, като цяло на пазара, за сметка на повишеното им търсене.Започват се нови проекти и вероятно обемът им ще е достатъчен да задоволи търсенето на качествени имоти, което само по себе си ни казва, че цените на панелните жилища са пика си в момента.

-          За или против купуването на зелено?

Както всяко нещо и купуването на зелено има своите предимства и недостатъци. Регистрираме значителен растеж на сделките „на зелено“, като повечето от тях вече се осъществяват дори преди акт 16. Купувачите разбраха, че спадът на цените е в миналото и през следващите години ще има недостиг на нови и качествени имоти, поради големия период от време необходим за построяването на нова сграда. Друга причина е изчерпването на качествени жилища старо строителство и купувачите се преориентираха към апартаменти, които могат да преустроят още докато се строят. Рискът при купуването на зелено е голямата несигурност и възможността от фалит на строителя, при което купувачите могат да загубят солидни суми. Когато обмисляте подобно решение за покупка е най-добре да се консултирате с брокер, който разполага с необходимата информация и опитни юристи, които ще ви помогнат да вземете правилното решение и ще подсигурят сделката ви.

-          Как участват чуждестранните граждани на имотния пазар у нас?

Налице е интересно разнообразие от купувачи на българския имотен пазар. Въпреки оттеглянето на руснаците от българския пазар през миналата година, тази година се очаква и ръста на тяхното търсене да се покачи. Интересно е да се отбележи и големия интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци. Това беше очакван ефект, имайки предвид цялостната ситуация и кризата в Украйна. Техният интерес е основно към Бургас, но има сделки и в София и ски курортите. Силната британска лира доведе до възстановяването на интереса на британците към имоти в чужбина, включително и в България. Голям интерес проявяват македонците, сърбите и гърците. Те купуват имоти не само за собствени нужди, но и за инвестиции и бизнес. Друга тенденция е нарасналият дял на купувачите от други страни – държавите от Западна Европа и други страни, включително САЩ и Канада.

-          Какво купуват чужденците?

Чужденците купуват главно двустайни апартаменти в морските и планински курорти. Въпреки голямото разнообразие от чуждестранни купувачи на българския имотен пазар, най-голям си остава дела на руснаците. След спада на рублата, руснаците се оказаха с по-ограничен бюджет и ако преди купуваха имоти за 70-80 хиляди евро, сега могат да си позволят жилище за 40-50 хиляди евро. Интересно е да се отбележи, че руснаците, които купуват апартаменти за постоянно живеене се ориентират към по-големите градове.

-          Какви са вашите препоръки за хората, които искат да продадат имот?

Продажбата на имот е едно от най-важните решения, които човек взима през живота си. Добрата новина е, че в момента пазарът е много благоприятен за продажба. Ако мислите да продавате в близките 2-3 години, по-добре го направете сега. Необходимо е да се анализира ситуацията, цените и подобните оферти. Моят съвет е да се обърнете към консултант. Ролята на брокера-консултант наистина е огромна. Изберете си много старателно само един-единствен брокер и му се доверете. Можете да поискате той да направи сравнителен пазарен анализ. Този анализ ще ви запознае с конкретни имоти, които са ваш конкурент, изискванията на купувачите, последните сделки в района на имота ви, жилища, които не успяват да се продадат и причините за това. Друг много важен съвет е да продавате имота си на правилно определена цена. Тя в никакъв случай не трябва да е по-висока от пазарната.

-          Ще се превърнат ли в луксозни старите панелки , ако бъдат санирани някой ден?

Относно санирането, Министерството на регионално развитие и благоустройството направи промени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и по-точно в условията за кандидатстване, които разширяват обхвата на жилищата, които могат да кандидатстват. Най-много сгради са одобрени в област Бургас – 245. Но целта при санирането на панелките е да се удължи техния живот и да се увеличи енергийната им ефективност, а не те да се превръщат в луксозни имоти.

faktorbg.com
Видяна: 316


« Назад към всички новиниНаши партньори