Емил Пейчев: Разпродават земята на Царево за 78 стотинки на квадратен метър„Поземленият фонд на Община Царево сепродава не само умишлено, но и  на безценица.“, така коментира общинският съветник  Емил Пейчев поредните 4 търга, проведени от общината, на които са продадени общо 480 дка овощни градини.

 

 

 

Въпросната земеделска земя е разположена в землището на село Велика и се намира на едва 3 км от морето. От тях в общинската хазна ежегодно са влизали приходи от наеми, но в един момент е било взето решение да бъдат продадени. По думите на Пейчев решението е минало през заседание на Общинския съвет в Царево, като с мнозинство от ГЕРБ, то било гласувано единодушно и в крайна сметка процедурата стартирала.

 

 

 

„Фрапиращото – едно е да имаш и да знаеш, че всяка година ще взимаш някакви пари от рента и друго е да си наясно, че продаваш всичко и не очакваш никакви приходи от тази територия“, обясни той.

 

 

 

Заповедта за продажбата е била публикувана в сайта на Община Царево, но не веднага след изготвянето си, а когато е изтекъл срокът за закупуване на тръжната документация, сподели още Пейчев, уточнявайки: „Заповедта беше скрита, въпреки че трябваше да бъде обявена на сайта на Общината и всеки, който иска да играе на този търг и да закупи тази земя, би следвало да можеше да бъде допуснат до наддаването. Но заповедта беше изкарана, когато беше изтекъл срокът за закупуване на тръжна документация. Това беше направено умишлено, за да не се включат други фирми, които чрез наддаването си щяха да вдигнат цената. Резултатът е налице.“

 

 

 

Били са проведени 4 отделни наддавания за 4 отделни терена с обща площ 480 дка. По този повод Пейчев разкри: „На търга са се явили общо 8 фирми кандидат-купувачи за 4-те търга. За всеки един търг е имало по две фирми, като странно или не – за всеки един търг, една от фирмите-участнички не е внесла изискуемия депозит и съответно е била дисквалифицирана. Така другата печели без наддаване с едни 10% отгоре. Цената излиза на около 0,78 стотинки за квадратен метър.“

 

 

 

Договорите за наем, от които в рамките на 15 години Община Царево е взимала пари, са били сключени с фирмите, участвали в наддаването, коментира още общественикът. Според него фрапиращо е, че тази терени, разположена толкова близко до морето, са били продадени на тази ниска стойност. Той смята, че това граничи с престъпление и ако нещата продължат в този дух, Общината ще остане без собственост и с кредити, които хората от Царево ще изплащат години наред.
Видяна: 65

« Назад към всички новиниНаши партньори