Над 15 хиляди души отбелязаха 24 май в БургасШествието по централните улици се оказа най-голямото в страната

 

 

 

В празника се включиха местното духовенство, 33 детски градини, 44 училища, 4 университета, читалища, културни институти и общественици

 

 

 

Над 15 000 души се включиха в най-мащабното шествие в страната по случай 24 май. По централните улици в Бургас тържествено преминахадеца, ученици, учители, университетски преподаватели, писатели и културни дейци, за да честватнай-любимия български празник – 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

 

 

В общоградското отбелязване на 24 май се включиха 33 детски градини, 44 училища, представители на четирите университета в Бургас, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави допринесоха за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града.

 

 

След достигане в Морската градина учениците на всяко училище поднесоха цветя на паметниците от Алеята на възрожденците, след което посетиха двата концерта, които се проведоха веднага след шествието на открита сцена „Охлюва“ и на Летния театър.

 

 

Росен Топкаров председател на Постоянната комисия по икономика и инвестиционни политики към Общински съвет Бургас, Деян Денев – президент на Лайъс клуб „Виа Понтика“ и зам. областният управител Пламен Янев

 

 

 

 

След шествието от 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ се проведе празничният концерт „Език свещен“ с участието на детски хор „Милка Стоева“, вокална формация „Морски песъчинки“ и смесен хор „Родна песен“. Водещи ще бъдат Пепа Николова и Никола Парашкевов, а от 11.30 часа в Летния театър – концерта „Фолклорни ритми“ с участието на ДФФ „Шарени гайтани“, гайдарски състав към ЦПЛР, ДФА „Радост“, ДНХ „Трепетлика“, Паола Йорданова, възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ и ФГ „Тракийски танц“ към ОУ „Елин Пелин“.

 

 

Народният представител Константин Бачийски също се включи в шествието

 

 

 

 

От 13.00 часа честванията се преместиха в Дружество на художниците - Бургас на ул. „Александровска“ № 22, където бе открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“ и в Центъра за съвременно изкуство и библиотека със събитията - „Книгата, която ме намери“ или „Сляпа среща с книга“, където деца и възрастни получиха книга-подарък от Библиотеката.

 

 

Снимки: Флагман
Видяна: 171

« Назад към всички новиниНаши партньори