Българите реват: По-скъпо никога не е било в ГърцияТази година почивката в Гърция излиза в пъти по-скъпо от предни години. Въпреки това голяма част от хотелите вече са резервирани от нашенци. Българите се насочват към по-непретенциозни места за почивка, нискоразрядни хотели, квартири или каравани. За хранене в ресторант почти не може да си помислят и разчитат основно на местните супермаркети и улични търговци на плодове и зеленчуци. Туристите, които живеят по-близоо до границата направо си носят краставици, домати, лук, чесън и консерви, които ще им стигнат за цялата почивка. Бензинът и дизелът също са по-скъпи от тези в България.

 

 

 

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка заради поскъпването на всички услуги, показват данни на Съюза на потребителите. Туристическите пакети са с поне 20% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 35% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията.

 

 

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 50 евро, вече е минимум 80 евро, споделят клиентите пред медиите.

 

 

 

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 500 евро нощувка.

 

 

Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1,82 евро, а на дизела 1,54 евро с тенденция за покачване.

 
Видяна: 46

« Назад към всички новиниНаши партньори