Доц. д-р Румен Филипов, гръден хирург и мамолог: Все още жените неглижират профилактиката на млечните си жлезиВсе още жените неглижират профилактиката на млечните си жлези, въпреки повишената осведоменост сред населението, касаеща ракът на млечната жлеза и ползите от ранното му откриване. През 2021 г. злокачествените новообразувания на млечната жлеза са сред водещите локализации по равнище на смъртност, като ги изпреварват само туморите на трахеята, бронхите и белия дроб и туморите на дебелото черво (колон), ректума и ануса. Ранното откриване на злокачествените заболявания и навременното лечение са предпоставки за намаляване нивата на смъртността сред населението.Само за една година в България новодиагностицираните случаи с онкологични заболявания са 36 451, а броят на смъртните случаи се равнява на 19 460.

 

 

 

Статистиката е плашеща, но обратима, ако осъзнаем, че профилактичните прегледи са пътят към доброто здраве. Хванат навреме, ракът на гърдата е напълно лечим. Целта на скрининга е да се хване заболяването още в началните му стадии, преди туморните образувания да се прояват клинично, включително напипването им. Данните сочат, че смъртността от рак на гърдата намалява с повече от 30% при жени, които не пропускат профилактиката си.

 

 

 

„Ползата от профилактичните прегледи е, че има възможност да се открие всяко заболяване в ранен стадий. При карциномът на млечна жлеза, който претърпя изключителен прогрес в лечението, ранното откриване води до излекуване, нещо, което не може да се каже за повечето онкологични заболявания.“ казва гръдният хирург и мамолог доц. д-р Румен Филипов. Доц. Филипов, който е част от екипите на университетска болница „Дева Мария“ и медицински център „Света София“ има богат опит със заболяванията на млечните жлези и е един от водещите мамолози в страната.

 

 

 

„Нека приемем реалността и тя е, че ракът е част от нашето ежедневие. Да не се правим, че не съществува, както го правят хиляди хора, неглижирали профилактиката си. Не, ако не се прегледаш няма да се спасиш от рака, няма да ти „открием нещо“, единствено ще се лишиш от възможността да победиш в тази борба.“ категоричен е доц. д-р Филипов.

 

 

 

Според специалиста, до 30 годишна възраст жените трябва да правят профилактичен ехографски преглед веднъж годишно, а след 30 г.- поне два пъти в годината. След 40 г. възраст при жени с фамилна обремененост по женска линия се извършва мамографично изследване веднъж в годината. За всички други жени това правило важи след 50-тата годишнина. „Категорично, ракът на млечната жлеза се подмладява, включително съм имал пациентки на 18 г. Вече не спада към заболяванията на възрастните жени и младите момичета не трябва да се успокояват с ранната си възраст и да нехаят за профилактиката си.“ разказва доц. Филипов.

 

 

 

Все още не може да се каже с категоричност какви са причините за появата на рак на гърдата, но съществуват рискови фактори, с които можем да съобразим честотата на профилактичните си прегледи. На първо място е възрастта. С възрастта се увеличава възможността от развитие на рак  на гърдата. Заболяването се забелязва по-често при жени над 50 години. На второ място е фамилната анамнеза за рак на гърдата, като е важно да се знае, че мъжете също могат да развият заболяването. Генетичното предразположение е друг рисков фактор. Съществуват няколко наследствени гени, които са свързани с повишен риск от развиване на рак на гърда, както и други видове карциноми. BRCA1 и BRCA2 са най-често срещаните мутации. Преболедуван рак на яйчниците, хормонозаместителна терапия при менопаузални жени, контрацептивни хапчета, атипична хиперплазия на гърда също повишават риска от развитие на рак на гърдата. Различни фактори в ежедневиетосъщомогат да допринесат за образуване на рак от какъвто и да е вид. Един от тях е наднорменото тегло. Постменопаузални жени с наднормено тегло или с по-закръглена структура са застрашени в по-голяма степен от рак на гърдата. Физическата активност намалява риска от развитие на злокачествени заболявания, както и шансът за рецидивиране (завръщане) на болестта след вече проведено лечение. Ежедневното движение може да предпази жените от рак на гърда, като им помага да поддържат здравословно тегло, намалявайки нивата на хормоните в организма или предизвиквайки промени в техния метаболизъм и имунна система. 

 

 

 

Симптомите, за които всяка жена трябва да следи, извън редовния си профилактичен преглед при мамолог са лесни за забелязване. Може да се изявяват в безболезнена, твърда структура, подвижна или неподвижна, растящи с течение на времето отоци, видима промянав размера или формата на гърдите, зачервяване, синини, рани, разширяване на съдовете, хлътване навътре, чести малки отоци, точковидни дърпания, като портокалова кора по кожата на гърдата. Може да бъде и промяна в цвета и формата на зърното и кръга около него, уголемяване на зърното, сплескване, хлътване навътре, промяна на насочването, корички, пукнатини и ранички, течение, примесено с кръв или без кръв, отделяно от зърното.

 

 

 

При забелязване на който и да е от тези симптоми е необходимо спешно да посетите мамолог, за да изключите наличие на рак на гърдата.Както профилактичния си преглед, така и преглед при оплаквания може да направите при доц. д-р Румен Филипов в медицински център „Света София“- Бургас.

 

 

 

Прегледите се извършват само след запазен час на 056 845083 или онлайн на www.saintsofia.com
Видяна: 360

« Назад към всички новиниНаши партньори