Димитър Бойчев народен представител от ГЕРБ: Тази година ще решим важен казус, свързан с рибарите по Черномориетщ-          Г – н Бойчев, кои ще са приоритетите на ГЕРБ за 2018 г. по отношение на Бургас и региона?

-          Има много неща, които предстои да бъдат направени за Бургас и региона през тази година, които касаят хората и бизнеса. Освен големите инфраструктурни обекти, предстои да решим и един казус, свързан с рибарите по Черноморието. За тях е важна реакцията на ИАРА по повод изготвянето на риболовните дневници на малките плавателни съдове. През изминалата година повдигахме често този въпрос, като лично аз имам няколко парламентарни питания по темата. За да покрият изискванията, собствениците на малки плавателни съдове сега трябва да водят огромна документация. Очакваме агенцията да регламентира това и през 2018 г. да улесни попълването на риболовните дневници. Казусът е доста сериозен, защото се оказва, че когато сме правили регистрите за плавателните съдове, всички лодки са записани като риболовни кораби, независимо от големината им. В други страни това е регламентирано по следния начин - плавателните съдове са разделени на такива до 12 метра за стопански риболов и над 12 метра за промишлен. При нас всички лодки се заведени като кораби за промишлен риболов, а сами разбирате, че техният капацитет не е такъв. Това е един от казусите, който очакваме да се регламентира през новата година. От съществено значение за Бургас и региона е довършването на големите инфраструктурни обекти. Имам предвид пътя Бургас – Слънчев бряг, спортната зала и други, които са от основно значение за развитието на туризма, който заема основен дял от икономиката на региона. Не на последно място, в Бургас предстои инициатива, свързана с европредседателството на страната ни в ЕС. В края на май или началото на юни тук ще се проведе и среща от календара на председателството. Тя касае конкретно Черно море.

-          През миналата година стана факт дългоочакваният обход на ул. „Крайезерна” за Созопол. Той не само улесни потока на автомобили през града в летния сезон, но се превърна и в удобен достъп до Индустриалния парк на Бургас, което е от полза на инвеститорите в него. Какви други мерки предвиждате през тази година, които да създадат условия за икономически растеж в региона?

-          Моята информация за Индустриалния парк е, че капацитетът му е почти изчерпан. Следващата стъпка ще бъде за развитието на големите индустриални зони, една от които е тази в Равнец. Това е един от основните акценти за 2018 г. Зоната в Равнец е с доста по-сериозен капацитет, който предполага възможност за привличането на ключов голям инвеститор в региона. Виждането на правителството по отношението на тази зона е по-различно от практиката до сега. Говорили сме с министъра на икономиката първо да бъде изградена довеждаща и прилежаща инфраструктура и след това парцелите да се предлагат на инвеститори.

-          Миналата година като председател на ПГ „Приятели на Китай“ водихте делегация там. Много се говори за потенциала на китайския пазар от всяко едно естество, но какво трябва да направим, за да постигнем желаните резултати в тази посока?

-          Много има да се работи по отношение на Китай. През 2016 г. страната е най-големият износител на туристи. Хората, които са излезли извън Китай на почивка, са 120 милиона, а България са посетили едва 16 000, което е крайно незадоволително. Трябва да сме много по-активни за това този туристопоток към страната ни да се увеличи. В рамките на тази година предстои да бъдем домакин на среща във формат 16+1, която включва страните от Централна и Източна Европа и Китай. Много сериозно се вписваме в инициативата на китайското правителство „Един пояс – един път“, който има за цел възстановяване на стария „Път на коприната“ и свързване на всички държави с довеждаща инфраструктура. За да се увеличи туристопотокът към България са проведени конкретни разговори с дипломати, посланици и частни авиокомпании, за да има директни полети между двете страни. Трябва да презентираме и рекламираме повече страната ни в Китай. Работим и върху това да предложим на Китай и един по-широк туристически  пакет, който да включва и страни от региона.

-          Какви туристи са китайците, от какво се интересуват?

-          Китайците са много любознателни. Интересуват се от културно – исторически паметници и история. Те са хора инициативни, готови да правят инвестиции далеч от родината си. Но всичко зависи от нас и от това какво ще предложим. Очаквам през май или април по моя покана китайския посланик в Бургас. Това ще е поредна стъпка за задълбочаването на взаимоотношенията между двете страни.

faktorbg.com
Видяна: 391


« Назад към всички новиниНаши партньори