Всяко второ жилище в Бургас се продава на „зелено“Над половината, или всяко второ от  новите жилища в средния и високия сегмент се купува в Бургас, докато още не е построено, показа анализ на вестник „Фактор“, направен чрез допитване до няколко водещи агенциии за недвижими имоти в града. При нискобюджетните апартаменти остава тенденцията продажбите да се извършват основно на „зелено“. Оптимистичните темпове на продажби в новите сгради, стимулират все повече стротелни предприемачи да насочат вниманието си към търсенето на нови парцели за жилищно строителство.

 

Както вече „Фактор“ сподели от началото на годината в Бургас започва изграждането на няколко мащабни жилищни проекта. Сградите са съсредоточени в най-предпочитаните за живеене комплекси в града „Славейков“, „Меден рудник“ и „Изгрев“. Продажби има още преди да е направена първа копка, а интересът от страна на купувачите расте с всеки изминат ден. Търсенето остава фокусирано пре­димно върху жилища за собствено ползване, чиито дял е 75%, за сметка на тези, закупени с цел инвестиция. Равно е разпределението на купувачи­те, използвали банково финансиране за реализиране на покупката си и тези, които са вложили изцяло собствени средства. Според Румяна Петков управител в  Унихоум пазарът в момента се намира в осезаем подем. „Продаваме апартаменти директно от строителя и без комисионна. Това е основната причина да осъществяваме сделки почти всеки ден.“ – каза Петков пред „Фактор“. Унихоум  предлага апартаменти в новостроящите се сгради в „Славейков“, Лазур, Център  и „Меден рудник“,

      

Прави впечатление, че през последната година рязко се е променила нагласата за закупуване на нов имот относно локацията на жилището. Докато преди години най-голямо търсене има в комплекс „Лазур“, „Братя Миладинови“ и „Възраждане“, сега купувачите се ориентират към „Славейков“, „Меден рудник“ и „Изгрев“. Няколко са основните причини това да се превърне в тенденция и за напред. На първо място това е цената на предлаганите апартаменти. В центъра на Бургас цените започват от 900 евро на квадратен метър и стигат нива над 2000 евро в „Лазур“. Този ценови диапазон се оказва непосилен за купувачите в момента, а някои дори го намират за спекулативен предвит качеството на предлаганите имоти, което не се различава от тези в „Меден рудник“ например. Според брокери има и други причини интересът към центъра на Бургас да стихва през годините, а „Лазур“ да е комплексът с най-възрастното население в града. Купувачите в момента са предимно млади семейства, които търсят добра и удобна среда за живот. Липсата на достатъчно зелени площи, удобна детска градина, училище и дори хранителен магазин ги карат да търсят жилище на друго място. Разбира се цената се оказва решаващ фактор, защото в уредения и удобен комплекс „Славейков“ Унихоум продават нови апартаменти в модерна сграда, направена по всички европейски изисквания на безапелационната цена от 560 евро на квадратен метър. В близост до новото бижу в комплекса има голям хранителен магазин, детска градина, спирки от градския транспорт, МОЛ, а скоро благодарение на Община Бургас и басейн. Строителството е в начален етап, което означава, че цената до завършването на сградата ще се покачи значително. Покупка „на зелено“ обаче ще спести хиляди евро на купувачите и в рамките на две години ще имат нов апартамент в модерна жилищна сграда. Според Румяна Петков купувачите в момента правят най-изгодната инвестиция в живота си. „Имаме много клиненти, които просто инвестират в сградите, които предлагаме. Те купуват по няколко апартамента „на зелено“, които предлагат за препродажба месеци след като е завършена сградата. Добавената стойност на тези жилища надхвърля в пъти това, което предлага в момента всяка една банка.“ – сподели Румяна Петков пред „Фактор“.

 

От Унихоум очакват забавяне на покупките на жилища на етап строеж, в резултат на големия брой проекти, ко­ито предстои скоро да бъдат завърше­ни. Цената на имотите в тези сгради обаче ще расте с плавни темпове до завършването им. Делът на имотите в сегмента, при­добити с инвестиционна цел, ще се запази.
Видяна: 320


« Назад към всички новиниНаши партньори