Меден Рудник е най-предпочитаният комплекс в Бургас„Славейков” остава най-уреденият комплекс, който предлага всички удобства за живот и перфектни транспортни връзки с центъра на града

 

 

Презастрояването в „Лазур”, зелената зона и безбожно високите цени отблъскват купувачите и там има най-много необитаеми апартаменти

 

 

През последните две години интересът към закупуване на жилище в Бургас расте с устойчиви темпове като тенденцията се очаква да продължи още много дълго време. Причините за това са от различен характер, но най-важното е, че все повече млади хора от близките населени места сменят местожителството си с такова в Бургас. И докато преди години бе напълно обичайно жители на Айтос, Карнобат, Малко Търново, Ямбол и Сливен да се установяват трайно в града, сега според брокери прави впечатление, че все повече семейства от крайморските общини Приморско, Созопол и Царево мигрират към големия град.

 

 

На всички е ясно, че инвестицията в недвижим имот е сериозна стъпка, която всеки от нас премисля добре, преди да се спре на конкретен имот. Предлагането на недвижима собственост в Бургас в момента е на едни добри нива, макар търсенето да надвишава предлагането. Изборът от апартаменти е голям, защото строителството се развива с добри темпове. Едва 3% от сградите в града са правени преди Втората световна война, а цели 43.7% от апартаментите стоят необитаеми по различни причини.

 

 

Предпочитаните райони за живеене се променят през последните години. Преди време един от най-привлекателните комплекси за живеене бе к-с „Лазур”, заради близостта му до морския бряг и приятната гледка, която предлагаха голяма част от сградите в него. Това, разбира се, покачи цената на имотите и те станаха непосилно скъпи за средностатистическия българин. Дори старите панелки се продават на нива, значително по-високи от тези на новите жилища в други района на Бургас.

 

 

Справка в раздела за обяви в сайта faktorbg.com показва, че двустаен апартамент в „Лазур”, на 3-ти етаж, 58 кв. м. се продава за 56 500 евро, което прави малко над 974 евро за квадрат, а тристаен апартамент от 79 кв. м. струва 94 800 евро. Отмина времето когато цената на тези имоти бе оправдана заради интереса към тях от страна на рускоговорящи граждани. Последните сега просто липсват на пазара като такива, а друга голяма част от тях, които закупиха имоти, сега ги продават за пари, по-малко от тези, които са броили преди 6-8 години. Купувачи за тези имоти трудно се намират според брокери и е истинско щастие да имаш клиент, който е готов да брои суми над 100 000 евро за апартамент. Презастрояването в „Лазур” е друга основателна причина, поради която този комплекс вече не е атрактивен за едно младо семейство. Този район в Бургас се превърна в мястото с най-голям процент възрастно население. Според брокери там има и най-много необитаеми жилища, собственост на хора, които живеят в чужбина или на чужди граждани, които идват за един месец в града.

 

 

На другия полюс е най-големият комплекс в града „Меден Рудник”. Подценяван от брокери преди години, сега той е най-предпочитаният комплекс за живеене в Бургас.

 

    

 

Към днешна дата цели фамилии от Айтос, Карнобат и Руен вече населяват кооперациите, направени преди голямата криза от 2009 година. Сега интересът към комплекса е много по-голям и освен обичайните купувачи, все повече семейства от Приморско, Царево, Елхово, Тополовград, Сливен и Ямбол се сдобиват с мечтано жилище там. Населението на „Меден Рудник” осезаемо расте на фона на постоянната миграция на млади хора от Бургас в посока Западна Европа. Според Румяна Георгиева, управител на недвижими имоти „Инфомакс”, това е единственият комплекс в Бургас, в който цената на имотите е скочила с близо 50% за няколко години. Това означава, че ако сте броили 26 000 евро за двустаен в зона А през 2003 година, сега може да го продадете за 50 000 евро. Строителството в комплекса продължава и в момента с много бързи темпове, а купувачите са готови да броят пари за имот „на зелено” стига да са сигурни в строителя. От няколко месеца много шум се вдигна и за една конкретна жилищна кооперация. Става въпрос за сграда, която ще бъде направена от последно поколение строителни материали и ще носи името „Скай билдинг”. Изпълнител е строителна компания „Бургос строй”, а първа копка заедно със собственика направи и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. В момента апартаменти и търговски площи без комисионна във въпросната сграда предлагат от агенция за недвижими имоти „Съни БГ”. Само за сравнение цената на жилищна единица започва от 456 евро за квадратен метър, което е два пъти по-малко от цената на имотите в центъра на града, „Лазур” или „Възраждане”. Според Пламена Владимирова управител на „Съни БГ” „Меден Рудник” е предпочитан комплекс за живеене не само заради по-ниската цена на имотите там. „През последните две години община Бургас и кметът Димитър Николов направиха много за инфраструктурата на целия комплекс. Бяха подновени километри настилки, тротоари, пътна мрежа. Има нови площадки, места за отдих и игра, озеленяване. Мястото е добро за едно младо семейство защото има и достатъчно детски градини и добри училища” каза Владимирова пред „Фактор”.

 

Друг предпочитан комплекс в Бургас е „Славейков”. Цените на имотите там са на едни приемливи нива в сравнение с тези в центъра на града, „Възраждане” и „Братя Миладинови”. Този комплекс е може би най-уреденият в Бургас и предлага всички удобства за пълноценен живот на едно младо семейство. На първо място наличие на достатъчно на брой детски градини и училища, удобни транспортни връзки с центъра на града, спортни зали, детски площадки, големи търговски центрове и не на последно място - липсата на синя и зелена зона. Има места в комплекса, които изглеждат презастроени, но не са много. Апартамент в санираните блокове струва с 10% повече от останалите, но изглеждат малко надценени в сравнение с офертите, които предлага новото строителство в района. Недвижими имоти „Унихоум” например предлагат ново строителство на цени от 530 евро за квадратен метър без комисионна в новата сграда „Грийн Резидънс”. Първа копка бе направена преди малко повече от месец, а вече са продадени повече от половината апартаменти и търговски площи.

 

Не толкова атрактивни остават комплексите „Зорница” и „Изгрев”, където санираните апартаменти се предлагат на цени, които според брокери са над пазарните за момента. От друга страна новите апартаменти в тези комплекси се продават на нива малко по-високи в сравнение с „Меден Рудник” и „Славейков”, но районът не предлага допълнителни удобства, по-добра инфраструктура или повече озеленяване, например.

 

Подобно на „Лазур” и комплекс „Възраждане” е прекалено скъп и неудобен за живот според повечето купувачи. Още повече, че никой от тях не иска да плаща синя зона, да брои пари за гараж или паркомясто допълнително.

 

Ако Ви предстои да купувате жилище, трябва да имате пред вид, че цената на имотите до края на годината ще бележи очакван ръст в рамките на 3% според различни брокери. Покупката на жилище „на зелено” продължава да бъде много добра инвестиция когато го правите от проверена строителна компания. И макар и санирани, старите панелки не са по-добри от новото строителство в повечето случаи.

 

faktorbg.com
Видяна: 6826


« Назад към всички новиниНаши партньори