Живко Господинов, общински лидер на БСП: За видимите резултати на ГЕРБ идва време да търсим отговорност-          Г-н Господинов, как ще коментирате ескалацията на напрежение във връзка с поредните промени в транспортната схема на Бургас? Започна новата учебна година, а хората казват, че са подложени на „транспортен геноцид”?

 

-          Считам, че ескалацията на напрежение от неадекватните мерки от страна на управляващите в Бургас тепърва започва. За пример - на 14-ти септември /петък/, над 400 жители на квартал „Долно Езерово” излязоха на протест срещу „Транспортния геноцид”. В митинга се включи и младежкият ни председател Васил Иванов. Не искам да се превръщам в лош пророк, но според мен това е само началото на недоволството на гражданите и такива протести ще се превърнат в ежедневие. След недоволството, обаче, е време за поемане на отговорности.

 

-          Смятате ли, че реално такива ще бъдат поети?

 

-          Надявам се. Мисля, че и бургазлии това искат, но практиката до момента показва друго. Управляващите би трябвало да се вслушват повече в техните мнения и да реагират навременно и адекватно на техните нужди.

 

-          Преди време изтъкнахте, че новата транспортна схема се е наложила силово на всички ни.

 

-          Точно така. Не се проведоха адекватни обществени обсъждания. Ефектът, разбира се, не закъсня. Като начало - масов отказ от ползване на услугата от тези, които притежават автомобили. Какво се случва с другите, които нямат такива и се оказват принудени да използват услугата на общинския превозвач - на възрастните хора се ограничи броят на безплатните пътувания за месеца; на голяма част от пътуващите им се наложи да правят по няколко смени на автобуси, за да стигнат до работа, училище, здравно заведение и т.н.; удължи се времето за извършване на курсовете до кварталите; обединиха се маршрути, за да могат да се обслужват от един автобус /какъвто е примерът с кварталите „Лозово” и „Долно Езерово”/, без оглед на повишаване времето, което пътниците са принудени да прекарват по спирките; увеличи се времето, необходимо за стигане до нужната спирка от пътниците. Поради тази причина  ние, от БСП – Бургас, поискахме връщането на старата транспортна схема. Големите градове като Бургас трябва да се стремят към увеличаване на броя пътници, използващи обществен градски транспорт. Това ще бъде възможно единствено, ако транспортната схема е удобна за ползващите услугата.

 

-          Според Вас отговорните за новата транспортна схема взеха ли адекватни мерки за нормализиране на неуредиците в нея?

 

-          Като мярка за „справяне” с по-горе изброените проблеми, със свое решение Общинският съвет на Бургас вдигна цената на билета за градския транспорт.  Това, помните, предизвика реакция от страна на нашите общински съветници. Всички знаем за тежкия финансов резултат на „Бургасбус”. За 2017 година загубите на предприятието са близо 4 мил. лв., докато  през 2016 г. предприятието е било на печалба с 40 000 лв., а през 2015 г. с 284 000 лв. Това са видимите резултати, за които идва време да се потърси отговорност. Как от една от най-печелившите общински фирми с толкова много активи в миналото днес „Бургасбус” се превърна в губещо дружество.

 

faktorbg.com
Видяна: 365


« Назад към всички новиниНаши партньори