Есента идва с ценови шокПо-скъпо гориво, хляб, сирене, месо и застраховки са само част от продуктите и услугите, за които ще даваме повече пари

 

Парното в Бургас е с най-голямо увеличение спрямо всички останали градове

 

Верижно поскъпване на основни стоки и услуги ще удари по джоба българина през следващите месеци. Увеличението на практика ще засегне почти всичко - от парното, водата и хляба до автозастраховките и бездимните цигари, според анализатори.

 

 

Всъщност през тази година инфлацията се завърна и всички усещат това когато пазаруват храна или зареждат резервоара на колата. Дори заемите започнаха да поскъпват.

 

БНБ отчита, че лихвите по потребителските кредити са тръгнали нагоре, за коетобанкерите от месеци предупреждаваха, че лихвите са стигнали дъното и занапред ще вървят нагоре.

 

Задаващото се увеличение на природния газ от октомври ще доведе до лавинообразно поскъпване, като първо ще се отрази на парното и топлата вода. В Бургас сметките за парното скачат най-много, с цели 23%.С 21% е поскъпването в Плевен, 16% – в София, 10% – в Пловдив и 7% – във Варна. Това ще рече, че поскъпването е между 10 и 23 процента за цялата страна.

 

Държавното предприятие «Булгаргаз» поиска вдигане на цената на газта с повече от 14%. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че поскъпването е неизбежно, но е възможно процентът да е по-малък. Синьото гориво е "вързано" с котировките на петрола на международните пазари и на долара. По закон увеличението на газта с повече от 5% се отразява и в цената на парното и топлата вода.

 

Бензинът и дизелът вече са по-скъпи от миналата година, а новините за петрола са противоречиви и нищо чудно котировките да продължат още нагоре, което ще е лошо и за шофьорите с частни коли, и за превозвачите, а освен това ще бъде пореден повод за корекция на цени в различни производства и услуги. Дори бензиностанциите на Марешки – Вивапетролиум вдигнаха рязко цените през последните месеци и на тях горивата вече минават границата от два лева. Шофьорските неволи не спират дотук, защото се очаква продължително вдигане на застраховката "Гражданска отговорност". Само преди седмици застрахователните компании за пореден път повишиха полиците средно с 50-60 лева. И те, и Комисията за финансов надзор са единодушни, че поскъпването ще продължава поетапно и значително, защото сега приходите от продажба на застраховката не можели да покрият изплащаните обезщетения, особено за катастрофи, причинени в чужбина.

 

Голямото есенно поскъпване ще засегне и пушачите. Депутатите вече решиха да вдигнат акциза за бездимните цигари, чийто пазар в България главоломно се разширява.

 

Поскъпването на природния газ ще засегне цели индустрии като химическата. Ще засегне и производството на хляб. Пекарните очакват двоен удар и защото житната реколта е по-лоша, а значителна част от качествената българска пшеница вече отпътува в чужбина.

 

Поскъпват и млечните продукти. Цените на сиренето и кашкавала вървят нагоре успоредно с кампаниите и мерките за разграничаване на истинските от имитациите, съдържащи палмово масло и други нетипични съставки. Качественото сирене е скъпо, обясняват и производители, и експерти, макар че в България скъпо и качествено не винаги вървят ръка за ръка.Големите западни хранителни вериги вече вдигнаха цената на повечето продукти. При тях срещана практика е да ни цакат с по малки развасовки, за да не се усети поскъпването.

 

Противоречиви са прогнозите за поскъпването на жилищата. Според някои брокери цените на апартаментите и наемите вече са стигнали пика си, но според други ще растат още. А ако депутатите одобрят предложенията на Министерството на финансите за промени в Закона за местните данъци и такси, от догодина българите ще плащат двойно по-висок "сграден данък" за основното си жилище


faktorbg.com
Видяна: 200


« Назад към всички новиниНаши партньори