Д-р Недялков: Рентгеновото изследване е задължително при артрит и възпаление на костите-          Д-р Недялков, в кои случаи се препоръчва провеждане на рентгеново изследване на бял дроб?

 

 

-          Рентгеново изследване на бял дроб се препоръчва в случаи,  когато ясно не може да се реши дали има започващ остър възпалителен процес като пневмония, а също така и при хронични състояния на белия дроб, хроничен бронхит, туберколоза, силикоза /професионално заболяване, което се получава от работа в много запрашена среда/, кисти на белия дроб, туморовидни образования в начален стадий, начало на плеврит, ехинокок на белия дроб /кучешка тения/ и други. Единственото противопоказание за извършване на рентгеново изследване е бременност. Желателно е по време на бременност да се избягват всякакви  рентгенови изследвания в областта на гърдите,  таза и корема. Зародишът и плодът са много по-чувствителни към облъчването, отколкото възрастните. Съществува риск от възникване на спонтанен аборт, малформации, забавяне на развитието или злокачествено образувание при бъдещото дете.

 

 

-          Необходима ли е предварителна подготовка за рентгенография на бял дроб?

 

 

-          Не е необходима. За изследването не се изисква специална предварителна подготовка. Непосредствено преди рентгенографията ще трябва да се съблечете в специално обособено за целта помещение.  Рентгенографиите се правят в рентгеново отделение или кабинет. Изследването се извършва от рентгенов лаборант, а разчитането на графията от специалист рентгенолог. За извършването на снимката се изисква пациентът да поеме дълбоко въздух и да задържи. Поемането на въздух сваля надолу диафрагмалните куполи и така по-голяма част от белите дробове става видима. Важно е да останете неподвижни по време на изследването, тъй като всяко движение може да повлияе качеството на снимката. Рентгеновото изследване е безболезнена процедура.

 

 

-          Практикува ли се изследване на жлъчния мехур с помощта на рентгенови лъчи?

-          В далечното минало жлъчен мехур се визуализираше с контрастно вещество, но след въвеждането на ултразвука като метод за визуализация това изследване отпадна. Чрез ехографски  метод се вижда състоянието на жлъчния мехур,  вижда се  добре ако има възпалителни изменения, камъни или аномалии. Най – характерната промяна е т. нар. прегънат жлъчен мехур, създаващ възможност за застой на жлъчен сок. При застой  песъчинките се утаяват  и в последствие се превръщат в кристали.

 

 

-          Виждат ли се бъбреците и бъбречните камъни при рентгенография?

 

 

-          Един от методите за визуализация на отделителната система е обзорната рентгенова снимка,  при която се виждат някои от бъбречните камъни, а функцията на бъбреците се изследва чрез контрастно изследване на отделителната система чрез последваща серия от снимки. Освен камъните се виждат и кисти, може да се установи дали има възпалителни процеси в бъбрека.

 

 

-          Възможна ли е рентгенова диагноза на тумор на млечната жлеза?

 

 

-          Да, най- съвременния и най -качествения метод за диагностика на тумори на млечната жлеза е мамографията. Но това е много обширна тема, която подробно ще обсъдим при следващата ни среща.

 

 

-          По какъв начин се извършва диагностика на травматични и възпалителни  промени на костите?

 

 

-          Като основно значение на рентгеновото изследване е диагностицирането  на костни счупвания. Става дума за всички изменения в костите – травматични, възпалителни, дегенеративни. Рентгеново изследване задължително се извършва при възпалителни заболявания  на костите – става дума за артрити главно на коленни, тазобедрените  и раменните стави.  Възпалителните промени могат да се диагностицират единствено с рентгенова снимка.  Дегенеративни промени – артрози също се виждат добре както на ставния апарат така и на гръбначния стълб.

 

Д-р С. Недялков – специалист образна диагностика  в ДКЦ „Ел Масри”

кс. Лазур бл. 158,  тел. 056/ 84 47 37

Работи с НЗОК

 

faktorbg.com
Видяна: 93


« Назад към всички новиниНаши партньори