Сима Тодорова, Адрес: Спадът на броя на сделките не пречи на покачването на ценитеЕдин добре премерен инвестиционен имот е такъв, който би се изплатил в рамките на 17-18 години, коментира Сима Тодорова, консултант в Адрес Недвижими имоти.

 

"Според доклад за състоянието на имотния пазар има 7,7% ръст на цените спрямо края на миналата година. Сделки са се случвали в този период, според търсенето и предлагането. Като цени имотният пазар не забавя ръст, даже отчитаме продължаване на покачването на цените към днешна дата. Има спад в броя сделки спрямо миналата година и това показват двете последни тримесечия. Но това не пречи на ръста на цените. Обяснявам си го с това, че по-бавно се случват сделките, купувачите ги обмислят, станаха по-информирани, критериите им нараснаха. Много от тях излизат на огледи, за да се запознаят с пазара". 
 

 

Пазарът разделя купувачите, обяснява Сима Тодорова. "Голяма част от купувачите купуват с кредит и солидна част от тях се осмеляват да вземат 100-процентов такъв. Използват тази ниша, която се образува на пазара, да може всеки да си позволи жилище с минимално самоучастие. Вторият тип са купувачите с повече или изцяло собствени средства, те са по-взискателни. Между 10 и 12 огледа средно са достатъчните сделки, за да пристъпи купувача към сделка", допълва тя. 
 

 

"Купувачите предпочитат ипотечния кредит с инвестиционна цел, тъй като лихвите по ипотечните кредити удариха дъното си и всъщност това даде предпоставка за една добра финансова схема. Лихвите няма да скочат рязко, а плавно. Цените като цени, ако трябва да ги сравняваме, в момента са в един устойчив период, равен на този от предишната криза. Ако тогава доходите на хората са били с 30% по-ниски, сега са с 30% по-високи, а цените са еднакви с периода на миналата рецесия". 
 

 

Един добре премерен инвестиционен имот е такъв, който би се изплатил от наеми в рамките на 17-18 години, категорична е Сима Тодорова. "Най-търсените имоти са двустайни и тристайни, с две или една спалня. Имотите за инвестиция най-често са за една стая. Наблюдаваме, че в Бургас, Пловдив, Търново има висок ръст на инвестиционно купуване на имоти. Това означа, че реално се сключват сделки. В големите градове освен в София пазарът върви нагоре", споделя още Тодорова в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria.

 

faktorbg.com
 
Видяна: 189


« Назад към всички новиниНаши партньори