Всеки втори българин носи дрехи втора употребаВсе повече млади хора купуват употребявани дрехи и обувки пред последните години. Преувеличено е тенденцията да се нарича модна и по-скоро всичко това е продиктувано от липсата на достатъчно средства смятат търговците на едни от най-оборотните магазини в Бургас. Пазаруването на дрехи втора ръка става все по-популярно не само в морския град, но и в цялата страна. Кратка разходка в центъра на най-добрия град за живеене е достатъчна, за да се уверим, че бизнесът „second hand” процъфтява. Анализ на пазара показва, че през последната година 50% от българите поне понякога са пазарували дрехи от физически магазини, базари или онлайн магазини за дрехи втора употреба. Тези данни са оповестени, по време на официалната среща с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба през октомври.

 

   

 

Делът на пазаруващите поне понякога дрехи втора ръка е сходен в цялата страна, като изключение прави единствено град София, където потреблението е по-ниско. Като основен аргумент за покупка на дрехи втора употреба, анкетираните посочват значително по-ниските цени, в сравнение с тези на новите дрехи. Въпреки това, за над 30% от купуващите, причината се крие в качествените, разнообразни и маркови стоки, които се предлагат. Според проучването 9 от 10 българи одобряват идеята непотребните дрехи да се предават в контейнери и така да намират своето ново приложение. 67% от българите са категорични, че биха изхвърляли ненужните си дрехи в контейнер за текстил, а още 25% са по-скоро склонни да направят същото. Пазаруващите редовно дрехи от магазини, базари и онлайн магазини за дрехи втора ръка декларират дори по-често своето одобрение към инициативите по многократно използване на текстил. Най-уверени в полезността на рециклирането са по-младите, на възраст между 18 и 29 години, а липсата на привързаност към непотребните дрехи и честата смяна на гардероба ги превръщат в една от целевите групи с най-голям потенциал за успешно привличане към идеята за кръгова икономика. Според Севдалин Спасов председател на Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба този бизнес има обществени ползи, екологичен и социален ефект.

 

За изминалата година оборотът на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба е 114 000 000 лв., като в това число са включени и изнесени стоки на стойност 48 000 000 лв., а внесените суми в държавният бюджет на страната достигат 14 500 000 лв.

 

faktorbg.com
Видяна: 327


« Назад към всички новиниНаши партньори