Празникът на Айтос идва в година на подемНа Димитровден община Айтос отбелязва своя празник. 25 годишният юбилей идва в много силна година, изпълнена със започването на знакови проекти за града и населените места. Определено кметът Васил Едрев има с какво да се гордее година преди изтичането на втория му мандат и предстоящите местни избори.

 

В началото на август тази година той направи първа копка за изграждането на дългоочакваната пречиствателна станция. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и е на обща стойност от близо 19 млн. лв. Строително – монтажните работи ще продължат 566 календарни дни.

 

 

                             

 

 

От както Васил Едрев е кмет на Айтос общината се сдоби с два модерни спортни комплекса. Приключва работата по изграждането на Многофункционалния спортен комплекс в парк „Славеева река”, а децата в Карагеоргиево вече играят на новите игрища. Добрата новина за айтозлии е, че са подадени проекти за три нови спортни площадки и за реконструкция на двете спортни зали в града. Община Айтос полага големи грижи за възстановяване и изграждане на нови спортни съоръжения. Спортната база се реновира и изгражда с допълнително финансиране по проекти. Със средства от бюджета е реновиран само стадион „Крум Делчев" през 2017 година.

 

 

    

 

 

Емблемата на община Айтос парк „Славеева река” стана притегателно място за много хора, които идват от Бургас през почивните дни тук, за да се насладят на красотата и спокойствието, които предлага парка. Новата визия на „Славеева река” стана възможна след успешно реализиран проект „Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих в лесопарк „Славеева река“. Финансирането е с целеви трансфер, предоставен с Постановление на Министерски съвет №209/18.08.2016 г. Стойността на проекта е 1 600 008 лева с ДДС. Проектът е първият, след промените от 1989 година, който даде съвсем нова визия на прочутата айтоска забележителност. Планираните дейности обхванаха цялата площ на парка от 381.305 дка, включително и подходите към него.

 

Община Айтос осигури и допълнително финансиране от 2 млн. лв. за реконструкция на основни градски улици. Екипът на кмета Васил Едрев привлече по проекти за инвестиции във ВИК мрежата цели 6 млн. лв. През 2018 год. са ремонтирани и много от улиците в града.

 

Сред многото проекти за града и населените места прави впечатление и безвъзмездното финансиране от близо 200 000 евро за чист Айтос. Този проект е съфинансиран от ЕС чрез програма за ТГС „ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014 – 2020”. По този проект община Айтос закупи техника за поддържане и опазване на зелените площи. Една от целите на проекта е разделното събиране на образувания зелен отпадък и подготовката му за извозване до компостираща инсталация.

 

Седмица преди Димитровден започна изграждането и на Мултифункционално спортно игрище в СУ „Христо Ботев" - Айтос. Община Айтос кандидатства пред Министерството на младежта и спорта с проект на училището за ново спортно съоръжение, което ще включва игрища за  минифутбол, волейбол, баскетбол и тенис на корт.По проекта на СУ „Христо Ботев” – град Айтос се предвижда върху съществуващото спортно игрище в двора на училището да бъде изградено многофункционално спортно игрище с размери 42/22 м. Проектът е на стойност 89 253, 60 лева.

 

factorbg.com
Видяна: 83


« Назад към всички новиниНаши партньори