Незаконното строителство в „Горно Езерово” продължаваПод носа на институциите бетон се лее вечер и горят автомобилни гуми

 

Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев алармира за редица нередности, които се случват в кв. „Горно Езерово”. Явно там живеят групи от хора, за които правилата и законите в страната не означават абсолютно нищо. Омбудсманът е потърсен от граждани, които искат да се прекратят порочните практики в квартала. Според тях много от хората вече продават имотите си там, защото е невъзможно съжителството им с други граждани на общината, които продължават с безразборното незаконното застрояване.

 

Оказва се, че за да построиш собствен дом в квартала не е необходимо да имаш строително разрешение, строителна линия, съгласуван проект с община, ВИК, електроснабдяване, пожарна и т. н. Не е необходимо да имаш дори и собствена земя, само трябва да си харесаш парцел и строителството започва. Тоталната анархия в „Горно Езерово” вече се превръща в бедствие.

 

Според изнесената информация Тодор Стамболиев не разполага със статистически данни и споделя единствено оплакванията на гражданини, които споделят, че заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат квартала.

 

Ето какво споделя обществения посредник относно сигналите за нередности: „Беше ми представен подробен снимков материал. От него и информацията, която ми беше дадена, става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък. По този начин основите се втвърдяват през уикенда, когато контролиращите институции почиват, а в следващата седмица буквално за няколко дни в нарушение на наредби и закони изниква фамилно жилище.”

 

Тодор Стамболиев напомня, че  не е минало много време, когато Община Бургас безкомпромисно разруши незаконни сгради в „Горно Езерово”, но в момента техните стопани са започнали градежи на нови места. Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като „зелен“ сигнал за незаконно строителство. Поставена пред свършен факт общинската администрация е принудена да влиза в безкраен лабиринт от процедури. При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после  издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила,  могат да изминат години, а за самото физическо  отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н.

 

До всичко това няма да се стигне, ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала и по този начин спрат още в началото строителството на незаконни постройки.

 

Ето защо след срещата с жители на квартал „Горно Езерово“ омбудсманът изпраща сигнал до Община Бургас и по-точно до зам. кмета по строителството, инвестициите и регионалното развитие г-жа Чанка Коралска.

 

Според обществения посредник администрацията има ресурс, капацитет и законови инструменти да не допусне тези нарушения да се превърнат в масова практика, защото ако бъдат взети мерки сега, няма изобщо да се налага да се преминава през тежки и дълги процедури, в които Общината ще губи време и пари.

 

А дали не е време да бъде разкрит „горещ“ телефон за почивните дни в Община Бургас за такива строителни нарушения, за да може по подадените сигнали да се задействат всички оторизирани институции.

 

faktorbg.com

 

 
Видяна: 65


« Назад към всички новиниНаши партньори