Живко Господинов: Хората в България не водят нормален живот, те едва оцеляватГ-н Господинов, положението в Бургас, а и като цяло в страната, отново стана напрегнато. Вие лично подкрепяте ли протестите на хората срещу скъпите горива и докъде смятате, че ще стигнат исканията им?

 

 

 

Подкрепям ги  напълно. Считам, че това е само началото на протести, които ще стават ежедневие и общото в тях ще са социалните искания. Теми като ниските доходи на населението и постоянно увеличаващите се и без това високи данъци и такси, които влошават качеството ни на живот с всеки изминал ден. Няма как управляващите, които и да са те, да демонстрират липса на чуваемост и разбиране за проблемите на хората, свързани с физическото им оцеляване, след което да бъдат учудени от това, че народът е излязъл по улиците. Гражданите разбраха, че бъдещото им е в техните ръце и ако искат да живеят в България, трябва да устояват исканията си за достоен живот.

 

 

 

Как ще коментирате тезата, че има политическа намеса в протестите и БСП е една от партиите, които ги подклаждат?

 

 

Управляващите не могат да повярват, че хората могат да се самоорганизират и да излязат на протест. Иска им се отново да има тъмна сила, която да обвиняват, но такава няма. За всички е видно, че организатори са всички участници в протеста и основното им искане е за достоен живот. Затова ще се наложи на управляващите да проявят чуваемост и разбиране по проблемите, които поставят протестиращите, иначе протестите ще продължат.

 

 

Как ще отговорите на хората, които твърдят, че българите днес живеят повече от добре?

 

 

Чувал съм изказвания от типа „българите живеят по-добре, обаче не го разбират”. Пълна загадка. Как така живеем по-добре, а не го усещаме?! Отдавна алармираме, че реалните заплати са от 600 до 900 лв. и тези средства са крайно недостатъчни, за да водиш достойно съществуване. Какво да кажем за доходите на пенсионерите и как те трябва да оцелеят? Няколко цифри в тази връзка: според данни от НОИ, към края на 2017 година нaй-мнoго пенсионери пoлyчaвaт мeждy 250 и 300 лeвa - тe ca 16,9 нa cтo oт вcичĸи пeнcиoниpaни или oбщo 366 160 дyши. Maлĸo пo-мaлĸo ca тeзи cъc cyми мeждy 200 и 250 лeвa. B тaзи ĸaтeгopия влизaт 318 902 дyши или 14,7 нa cтo oт пeнcиoнepитe. Гpyпaтa cъc cyми дo 200 лeвa oбaчe e близo двoйнo пo-гoлямa - 416 636 дyши или пoчти eднa чeтвъpт oт вcичĸи пeнcиoнepи. Дo 108,88 лeвa пъĸ взeмaт oбщo 6818 дyши. Хората в България през последните няколко години не живеят, а оцеляват. Всеки месец всеки един човек се лишава от нещо, което до предходния месец е можел да си позволи с доходите си. Този процес продължи с години. Ако в началото се лишавахме от луксозни стоки, то от години започнахме да се лишаваме и от стоки от първа необходимост. Пазарната кошница се сви до размера на хартиен плик, в който останаха продукти, с които да оцелеем, а сега от 2019 година и този хартиен плик ще се превърне в лукс.

 

faktorbg.com
Видяна: 174


« Назад към всички новиниНаши партньори