Читалището в Карнобат заживя нов живот 

Повече от 500 деца и възрастни, участващи в съставите, школите и клубовете ще могат активно да използват всяко едно пространство в читалището

 

 След 6-годишно прекъсване на активна култрурна дейност, читалището в Карнобат заживява наново. Това става, благодарение на спечеления проект от Община Карнобат за енергийна ефективност. Стойността на проекта е 643 956 лева, от които 550 са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и близо 97 000 лева чрез съфинасиране на националния бюджет на република България.

 

 „Отоплението е проблем, предоплагам не само за нашето читалище, но и за други театри и читалища в страната, защото залите са много големи и изискват специално оборудване и отопление. Проблемът ни е от 6 години. Тогава когато парната инсталация на дърва оконачтелно спря. Трябваше да се направи много, защото беше невъзможно да каним театри или да правим концерти с нашите самодейци. Трудностите дойдоха и при репетициите. Но община Карнобат в лицето на кмета Георги Димитров ни помогнаха много. Изключително сме щастливи от реализацията на този проект. И благодарни, защото нашето читалище е жив организъм , изключително много деца активно участват в школите и клубовете. Подготвят се тук , не само за да радват жителите и гостите на гарда,но и да разнасят славата на Карнобат в страната и извън пределите на България.”- каза секретарят на читалище „Димитър Полянов”, Румяна Денева. Тя е изключително щастлива и доволна от факта, че заради реализирания проект и възможността да  гостуват групи и театри, културната програма на читалището вече е запълнена  чак до ноември 2019 година.

 

 Карнобат  е един от десетте града в страната, който може да се гордее със 156 годишната история на читалището си. То е създадено през 1862 година. Сградата е построена през 1959 и от тогава  до сега не е била подновявана дограмата, само са правени са частични ремонти на някои от помещенията.

 

Ансамбъл „Карнота’ е емблемата на читалището в Карнобат

 

Читалище „Димитър Полянов” е разположено на 3000 квадрата разгърната площ, 100 квадратни метра е полезната площ на сцената. Тя е оборудвана с модерно осветление и озвучаване, има  и вътряща се сцена. Залата разполага с над 300 места  и често се оказва тясна за културните мероприятия, организирани от ръководството на читалището.

 

Духовият оркестър- гордостта на града

 

В момента със собствени средства се ремонтират гримьорните, санитарните възли и стаите, в които които работят 23 души и които се използват за репетиции. Галерия „Бенчо Обрешков също е ремонтирана, подновено е изцяло покривното пространство и подовата настилка,  и скоро отново ще отвори врати за ценителите на изобразителното изкуство.

 

Секретарят на читалище „Димитър Полянов”, Румяна Денева е щастлива, че в сградата вече е по- топло, по- уютно и с реноворани помещения.

 

 

 „Гордост са всичките ни школи, състави, клубове, защото винаги се връщат с медали и призови места от различни национални и международни фестивали и конкурси.- казва още секретарят на читалище „Димитър Полянов”, Румяна Денева.  Ансамбъл „Карнота” е най- големият състав, към него има оркестър, индивидуални изпълнители и танцова група. Карнобатското читалище е едно от малкото в страната, което може да се похвали с Духов оркестър. Вокалната група и индивидуалните изпълнители към нея също разнасят славата на града. Най- голямата атракция е Дамския детски барабанен оркестър, който същестува от 4 години, но вече има зад гърба си десетки награди. Мажоретният състав, Кинклубът, Клубът „Опознай ме, България”, школата по рисуване и проложни изкуства, театралният състав, школите по спортни танци, салса, бачата и тай- чи са другите формации, в които децата на Карнобат са ангажирани децата и активно участват в културния живот на общината.

 

Мажоретният състав към читалище „Димитър Полянов” винаги печели призови места на фестивали и конкурси

 

 „Независимо от трудностите и многото работа, сега се чувствам удовлетворена и много щастлива. Благодарна съм на целия екип, които реализира този проект , на строителите, на всички, които без почивен ден бяха тук, на читалищните работници, които и в събота, и в неделя помагаха , за да може културният живот в града ни отново да закипи и сега, вярвам,  с още по- голяма сила от преди.”- допълва Румяна Денева.

 

Най-голямата атракция са момичетата от детския барабанен дамски оркестър

 

На 19 декември с голям концерт, в който ще участват карнобатски самодейци,  ще бъде  отбелязано началото на новия сезон в реновираната и осъвременена сграда на читалище „Димитър Полянов”- Карнобат.

 

Ангелогласните-така наричат вокалната група към читалище”Димитър Полянов”- Карнобат
Видяна: 519


« Назад към всички новиниНаши партньори