До дни обявяват грипна епидемия в БургасВече има първи случай на болен от свински грип, десетки други чакат резултати

 

Боледуват цели семейства, но най-уязвими са децата

 

Цели семейства останаха приковани в леглата по празниците заради бушуващ грип в Бургас и региона. Според общопрактикуващите лекари най-вероятно епидемията ще бъде официално обявена до дни.

 

„В зависимост от имунитета, клиничната картина е различна при пациентите. При някои започва с хрема и след 3-4 дни проблемите се пренасят към дихателните пътища. При други грипът започва със суха и дразнеща кашлица.”- каза за „Фактор” д-р Веселина Дончева от ДКЦ „Ел Масри”. Тя допълни, че симптомите са както при другите вирусни инфекции и се изразяват в отпадналост, мускулни болки, главоболие, кашлица. Има вероятност температурата да достигне до 39 градуса. Ако не се вземат адекватни мерки, може да се стигне до бронхит или пневмония.

 

 

д-р Веселина Дончева

 

Най - уязвими са децата и тези, които работят в обществени сгради. „Има доста случаи на бургазлии, които са посещавали големите търговски вериги преди и по време на празниците, и на другия ден вече са били заразени с грип. Той се разпространява по въздушно-капков път. Промените в климата не влияят на вирусите. От климата се влияе състоянието на нашия организъм и от там настъпват промени в заболеваемостта. Дали е студено или топло, грипът се разпространява.” - каза още д-р Дончева.

 

Тя съветва още при първите симптоми задължително да се отиде на лекар и да не се прибягва до самолечение. Задължително е болният да си остане у дома поне пет дни, да се пие билков чай, течности и да се приемат витамини. А по преценка на специалиста да бъдат предписани и лекарства.

 

Вирусът в Бургас и региона започна да се разпространява в началото на декември. Но пикът му е сега. Има вероятност децата да бъдат пуснати в грипна ваканция. Лекарите съветват да се ограничат посещенията на обществени места, както и да се сведат до минимум контакти с болни хора. Ако все пак това е неизбежно е добре да се носят предпазни санитарни маски.

 

В момента сме в предепидемична обстановка, въпрос на време е да се разбере дали ще бъде обявена епидемия. Само един случай на свински грип има за сега в Бургас, но това е на база на изследване в специализирана лабораторияв София. Все още не може да се потвърди  със сигурност от какъв щам е грипа, казаха от РЗИ- Бургас.

 

в. Фактор, бр. 834, 11 - 17 януари
Видяна: 2032


« Назад към всички новиниНаши партньори