ВАС разреши строителство на КоралВърховният административен съд (ВАС) разреши застрояването на местността около къмпинг "Корал", което е едно от малкото недокоснати места по крайбрежието. Съдът дава зелена светлина със съдебно решение от 10 – ти януари на проекта „Корал Резидънс” на компанията „Прайм Пропърти Б” за издигането на ваканционен комплекс.

 

Частната компания отхвърля жалба на екоинспекцията в Бургас, която бе спряла проекта заради за липса на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие.

 

Съдебният състав на ВАС в състав - Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева, посочва, че няма пречки теренът да бъде застроен. Съдиите казват, че местността е урбанизирана още през 2006 г., когато е влязъл в сила подробен устройствен план ВАС казва, че местността не се намира в защитена територия, не са необходими екооценки за въздействие и оценка съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.

 

ВАС обяснява, че територията съвпада с действащия Общ устройствен план на Царево - рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и съпътстващи дейности. В заключение ВАС обявява, че няма основания разрешението за строителство на местнотта да се обяви за нищожно. Проблемът е, че Царево няма действащ Общ устройствен план, на който се позовават върховните съдии. Той е спрян през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият план все още не е получил одобрение.

 

През септември миналата година областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че „не вижда вариант на плажа „Корал” да има строителство”. Той каза, че няма да допусне нито едно незаконосъобразно решение на общинския съвет в Царево.

 

В момента апетитни крайбрежни територии се намират под сериозен риск от застрояване. Строежи започнаха на къмпингите „Арапя”, „Алепу” и „Градина”. Строят се вили и в Иракли. Казусът с „Арапя”, „Алепу” и „Градина” бе прехвърлен в прокуратурата от строителния контрол.

 

faktorbg.com
Видяна: 117


« Назад към всички новиниНаши партньори