Постоянната болка в раменете и шията повишава кръвнотоЕдин на всеки трима на възраст над 30 години страда от високо кръвно налягане - това е много сериозен проблем, тъй като хипертонията е сред основните фактори, които значително увеличават риска от инсулти и инфаркти. Лекарите напомнят, че при постоянно повишаване на долната стойност на налягането до 130 е основателна причина да преразгледате начина си на живот. А ако този показател се повиши до 140, е необходимо да се консултирате с лекар. Консумацията на алкохол, тютюнопушенето, преяждането, както стресът и заседналият начин на живот са най-известните причини за хипертония, но има и по-малко очевидни навици, които могат да изложат здравето ни на риск.

 

 

Липса на витамини

 

Следете редовно нивото на такива важни минерали в организма си като калий и магнезий. Калият помага на тялото да премахне излишния натрий, а магнезият е необходим за нормалната сърдечна дейност и борбата с кръвните съсиреци. Затова се уверете, че имате достатъчно от тези минерали във вашата диета и ги приемайте като витамини, ако е необходимо.

 

 

Остеохондроза

 

Остеохондрозата е не само прегърбване и болка в раменете и шията, но и високо кръвно налягане. Факт е, че постоянното напрежение на мускулите на врата и гърба може да доведе до образуване на спазми на кръвоносните съдове, влошаване на кръвоснабдяването на мозъка и повишаване на налягането. Така че следете стойката си, плувайте и не пренебрегвайте масажа!

 

 

Вътрешни заболявания

 

Хипертонията може да бъде симптом на други заболявания като диабет, нарушена бъбречна и надбъбречна функция, черен дроб или щитовидна жлеза. Важно е да се подложите навреме на профилактичен медицински преглед и да “хванете“ болестите в ранните им етапи, за да не се изправите пред по-сериозните им последици.

 

 

Прием на хранителни добавки и мултивитамини

 

Прекомерен ентусиазъм за хранителни добавки и мултивитамини, без да се консултирате с лекар, прием на имуностимуланти и лекарства, които предизвикват краткосрочно повишаване на енергийните нива - всичко това може да доведе до постоянно повишаване на кръвното налягане и в резултат на това да се развие хипертония. 

 

В никакъв случай не трябва да си “предписвате” не само лекарства, но и “безвредни” хранителни добавки, тинктури и други продукти от нетрадиционната медицина. Да, в лечебните билки и техните настойки концентрацията на активни вещества е по-малка, отколкото в препаратите, но често това е достатъчно, за да навреди сериозно на здравето.
Видяна: 106


« Назад към всички новиниНаши партньори