Съветниците от ГЕРБ в Бургас поискаха повече средства за сектор ЗдравеопазванеДа бъдат заложени допълнителни средства, за сектор здравеопазване, в бюджета на Бургас през настоящата 2021 г., поискаха с докладна записка общинските съветници от ГЕРБ.

 

Настоящият проект за бюджет е с акцент върху актуалните проблеми на хората, предизвикани от отражението на Ковид-19 върху всички аспекти на нашия живот.

 

Осигурен е и финансов буфер от 150 000 лв., в случай, че се наложи отново да се реагира в подкрепа на бургаското здравеопазване при борбата срещу Ковид-19.

 

„Въпреки че, от групата на ГЕРБ, гледаме с оптимизъм предлагаме този т.нар. буфер да бъде увеличен с още 50 000 лв. за по-голяма сигурност и ангажираност“, мотивират се общинските съветници..

 

Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания, известна като Белодробната болница, работеше с пълнен капацитет през Ковид кризата от 2020 г. И към момента там се лекуват десетки пациенти.

 

Традиционно от бюджета на Община Бургас се заделят 40 000 лв. за храна на болните. От групата на ГЕРБ предлагат сумата да се увеличи двойно, за да може менюто за пациентите да се подобри.

 

В проекта за бюджет вече са заложени и средства за подобрение на условията в Консултативно-диагностичният блок и Стационарния блок на Белодробната болница. Предвидени са средства за пребоядисване на стени и тавани, подмяна на подови настилки с нови с антибактериално покритие, нова дограма, смяна на електрическата инсталация и ново осветление. Близо 30 болнични стаи там ще бъдат ремонтирани.

 

В проекта за бюджет са предложени 20 000 лв. за старт на новия проект "Млади лекари в училищното здравеопазване". Това е възможност за начало на кариерата на доктори,  които все още нямат специализация.

 

„Още преди година обявихме, че ще търсим възможности и за създаване на фонд за специализацията на завършващите лекари в приоритетни за общината специалности. Затова ще предложим сумата за "Млади лекари в училищното здравеопазване" да се увеличи до 50 000 лв. Необходимо е да се изработи и механизъм, чрез който да се осигурява подкрепата за амбициозните млади доктори“, пишат в докладната записка представителите на ГЕРБ.
Видяна: 77


« Назад към всички новиниНаши партньори