Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов се срещна с културни дейци от БургасПредприел съм като лична инициатива да посетя по-големите градове извън столицата, за да чуя проблемите и въпросите на различните представители от културния сектор. Като народен представител работя за още по-добри условия на труд, по-високи възнаграждения в бранша. Затова трябва да чуем директно мнението хората, предложенията на културните дейци, а след това те да бъдат представени на ниво Министерство на културата и в парламентарната Комисия по култура“.

 

Това заяви народният представител от ГЕРБ Калин Вельов по време на срещата си с фолклорен ансамбъл „Странджа“ в Бургас. Той проведе поредица от срещи с ръководители и представители на културните институти в морския град. Областният град бе поредният в рамките на обиколката му в страната. По време на дискусиите с културните дейци Вельов бе придружен от общинския съветник от ГЕРБ Тони Минасян.

 

В открит диалог представители на общинския ансамбъл „Странджа“ и Калин Вельов обсъдиха възможностите за кандидатстване на фолклорни ансамбли по програми. Поставен бе въпросът и за варианти за дофинансиране от държавата по отношение на общинските ансамбли, достъп до участие в националния културен календар, различните категории труд в сектора, както и създаването на работна група на формациите на национално ниво.

 

Народният представител посети и новата сграда на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, на ул. "Св. Св. Кирил и Методий". Той се срещна с директора Яна Кършийска и разгледа модерното пространство, което ще приюти близо 600 000 книги и впечатлява с разгърнати площи за различни видове дейности.

 

„След множеството срещи и разговори с представители на 27 регионални библиотеки в страната миналата година стана ясно, че необходимо да бъде завишен бюджетът за този сектор.  С колегата от парламентарната ни група и експерт в библиотечното дело Емилия Микова инициирахме разговори с ресорни министерства. Доволен съм, че работата ми в тази посока има резултат - правителството прие допълнително увеличение с 5% на стандарта за финансиране на библиотеките с регионален характер през 2021 г.“, сподели депутатът от ГЕРБ. Калин Вельов разговаря и с представители на Бургаския духовия оркестър, които помагат като доброволци в момента в библиотеката. Той обсъди с тях въпроси, свързани с дейността на професионален концертен състав.

 

В програмата на депутата от ГЕРБ в Бургас бяха включени още срещи с Етнографския музей, ръководства и служители на читалищната мрежа в Бургас, с представители на Община Бургас, със състава на Държава опера-Бурас, Драматичен театър „Адриана Будевска“, както и с артисти от свободния сектор в града.
Видяна: 68


« Назад към всички новиниНаши партньори