Сок от плачеща бреза бори умората и лекува черния дробАприл и май са времето за събиране на брезов сок. Тази напитка е чудесен начин да допълвате дневната си дажба с витамини в края на пролетта, докато растат местните плодове и зеленчуци.

 

Какви полезни витамини и минерали се съдържат в „сълзите” на брезата?

 

Активното движение на соковете в растенията започва в началото на пролетта. Възможно е обаче да се събира сокът от „плачещата“ бреза, както се нарича още, до средата на май.

 

Брезовият сок съдържа много полезни вещества: витамин С, витамини от група В, органични киселини, естествени захари – глюкоза, фруктоза, захароза, много микроелементи, като желязо, манган, магнезий, калий, калций, а също и биологично-активни вещества. На действието на всички тези витамини и минерали се дължи и тонизиращият ефект на брезовия сок. Така че, изпивайки чаша брезов сок, получавате не само букет от витамини, но също така се зареждате и с доза бодрост. 

 

Освен всичко това, сокът е нискокалоричен (според различни данни, само 8 до 24 ккал на 100 мл сок). „Брезовите сълзи” може да се похвалят и със способността си да лекуват заболявания на стомаха и черния дроб, облекчават главоболието и влияят върху състоянието на организма, като цяло. Освен това козметолозите гарантират, че измиването с брезов сок оказва положителен ефект върху външния вид на кожата, бори се с пигментацията и акнето. Затова, не само трябва да пиете еликсира, но и да се миете с него.

 

Няма противопоказания за употребата му, освен при алергии към прашеца на брезата и хронични възпалителни заболявания на стомаха.

 

Съставът на брезовия сок определя неговото ободряващо действие върху човешкото тяло, което спомага за борбата с пролетната умора и депресията.

 

Прясно събраният брезов сок бързо се разваля, тъй като събирането му не се извършва при стерилни условия. При стайна температура, след няколко часа сокът вече не е годен за пиене. В хладилника може да се съхранява не повече от 2 дни. След това може да ферментира.

 

Ето защо, за по-продължителното му съхранение е необходимо да се консервира. Разбира се, в консервираните сокове има по-малко витамини и биологично- активни вещества, но остават микро- и макроелементите. Във всеки случай, хранителната стойност на такъв сок е по-ниска. Преди от брезовия сок са си приготвяли брезов сироп. Това е много вкусен продукт, напомнящ на кленов сироп, който е любим деликатес в Канада.

 

Струва си да си припомним, че е необходимо да се събира брезовият сок от дървета, които растат далеч от града и магистралите. В градска среда почвата, водата и въздухът са силно замърсени от човешки продукти. Това може да бъде олово, тежки метали от изгорели превозни средства, кадмий, в някои региони може също да се съдържат увеличени количества живак, арсен, пестициди.

 

Всички тези вещества, натрупани в почвата и водата, могат да попаднат в тъканите на растенията и в сока. И, разбира се, с брезовия сок можете да получите по-висока доза от тези токсични вещества, които имат изразено отрицателно въздействие върху всички органи и системи на тялото. По-специално, оловото и арсенът разрушават нервната система. Разбира се, тяхното влияние няма да се прояви веднага. Въпреки това, отрицателните ефекти в организма могат да се натрупват и след това да се развиват в редица хронични заболявания.

 

Как да си съберем брезов сок?

 

Внимателно пробийте дупка в дърво с диаметър 1-2 см на височина от около 40-50 см от земята. Трябва да изберете нито много младо, нито много старо дърво.

 

Поставете жлеба (някои използват стръкове суха трева) и нагласете бутилката така, че сокът да се стича в нея.

 

Не се препоръчва събирането на повече от 1-2 литра от една бреза. В противен случай дървото може да умре.

 

След като съберете сока, внимателно затворете отвора с восък, мъх, запушалка на бутилка, глина, сапун за пране.

 

Консервиране

 

Предлагаме ви рецепта за консервиране на брезов сок с топлинна обработка. За съжаление, при този метод на приготвяне на вкусната течност част от витамините и хранителни вещества се губят, но напитката си остава вкусна.

 

За да си приготвите сок от бреза у дома, ще са ви нужни: 7 литра брезов сок; 1 лимон; 1 портокал; клонче от суха мента (добавя се на вкус, но с тази съставка напитката ще придобие по-интересен аромат); 1 чаша захар. Налейте сока в голяма тенджера, добавете захарта. Варете на средна температура. Веднага след като течността започне да кипи, съберете цялата пяна от сока с лъжица и я отстранете. Ако не направите това, ще се образува утайка в буркана. След като кипне, добавете половин лимон, половин портокал (лимонът и портокалът е по-добре да са нарязани на резенчета) и сухия стрък мента, след това намалете котлона до минимум и оставете да покъкри 10-12 минути.

 

Преди приготвянето на сока трябва да се стерилизират бурканите. Важно е да направите това много внимателно, за да не се развали напитката. Изплакнете буркана с чиста гъба под гореща вода със сода, след което стерилизирайте стъклените съдове по начин, удобен за вас. Ако решите да съхранявате сока от бреза в бутилки, просто ги изплакнете с гореща вода и сода. След като свалите сока от котлона, прецедете течността внимателно.

 

Поставете на дъното на буркана останалата половина от лимона и портокала, нарязани на кръгчета. Налейте сока, затворете с метални винтови капачки и го обърнете с дъното нагоре на студено място.

 

Може да налеете пресния, несварен сок в бутилки и да ги поставите във фризера. Този начин е за предпочитане, тъй като се съхраняват всички полезни вещества в него.
Видяна: 21


« Назад към всички новиниНаши партньори