Медици посочиха ефикасни методи за понижаване на кръвнотоЗа да се понижи кръвното налягане, има няколко начина, освен лекарствата. Добър ефект имат правилното хранене и физически упражнения.

 

Според медици от Harvard Health диета, богата на калий, намалява кръвното налягане, неутрализирайки отрицателните ефекти на солта, която задържа течности в организма. 

 

Калият премахва излишната вода от бъбреците, възстановявайки натриевия баланс. 

 

Един от най-добрите източници на калий е кокосовата вода. Тя съдържа 600 милиграма микроелементи в 240 милилитра и може значително да намали систолното кръвно налягане.

 

Специалистите припомнят, че редовните упражнения помагат за укрепване на сърдечния мускул, който може да изпомпва повече кръв с по-малко усилия. 

 

По-рано беше съобщено, че проблемите с налягането могат да свидетелстват за съществуващо вече заболяване. Например за висок холестерол, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, бъбречни заболявания. 

 

Освен всичко друго, рискът от развитие на хипертония е свързан с начина на живот. Това са лошите навици (тютюнопушене, алкохол), твърде солени храни, липса на физическа активност и други фактори.

 

Хипертонията днес засяга 20-30% от възрастното население на планетата, а с възрастта процентът на заболяванията се увеличава. 

 

Според лекарите, след 30-годишна възраст тя вече се среща при всеки втори човек. Лекарите подчертават, че постоянната хипертония, дори и да е незначителна, бавно, но сигурно нарушава работата на почти всички системи на тялото. Свойствата на кръвоносните съдове се променят и, следователно, страда кръвоснабдяването на всички органи.

Източник:zdrave.to
Видяна: 31


« Назад към всички новиниНаши партньори