Желязко Иванов: В САЩ се живее по-лесно, но тук съм поел ангажимент към жителите на община СозополЖелязко Иванов е общински съветник в Общински съвет Созопол и председател на на комисията по „Туризъм, стопанска политика и общинска собственост”. Роден е на 15.03.1978 г. в Бургас. Живее със семейството си в град Черноморец. Завършва ТОХ  и Колеж по туризъм  в Бургас, след военната си служба завършва магистратура по специалността в  Университет "Проф. д-р Асен Златаров".  Сериозен и успял млад човек, който има завидна биография и желание да работи за своите съграждани от град Черноморец и за жителите на община Созопол. Успешен бизнесмен с американско гражданство избрал нелекия път на политиката в името на по-доброто бъдеще на морската община.

 

Работи година и половина като готвач в Кипър, докато желанието да се усъвършенства и да работи любимата професия го води в САЩ чрез програма за специализация.

 

Първото му работно място е в ресторанта на х-л "Радисън" в Бостън, където започва като помощник и успява за кратко време да стане дясната ръка на майстор-готвача на престижния ресторант, а по-късно и шеф- готвач на смяна. Сериозната школа  и опита, който придобива там му отваря вратите за позицията шеф-готвач в голф клуб в Маями.

 

 

 

Г-н Иванов, имате интересна биография на успял човек в САЩ, който се завръща, за да се реализира в България. Разкажете повече за този период от живота Ви?

 

Щастлив съм, че имах възможност да живея и работя в САЩ. Там за първи път видях система, която толерира и помага на трудолюбивите, активните и целенасочени хора без значение от националността, религията или политическите убеждения. Имах шанса да се реализирам като готвач, а по-късно и в строителния бизнес. Чувствах се американец преди да получа американско гражданство, с което много се гордея.

 

За мен това бе сбъдната мечта, защото не само успях да реализирам потенциала си, но се потопих в една друга култура и правила. За американците България е непозната страна, но познават българите, уважават ги и ги харесват, поне това видях. Това ми даде самочувствие да ги запозная с част от българската и балканската кухня. Докато работех в х-л "Радисън" включих в менюто на ресторанта няколко характерни ястия като супа топчета, мусака, пълнени чушки и др., които много се харесаха на американците, с изключение на таратора.

 

За да успееш в Америка трябва много да работиш. Аз работих на две места- като готвач и в строителството, като по-късно вече имах строителна фирма. Сега имам имоти там и много приятели, с които поддържам връзка.

 

 

Защо се върнахте от САЩ? Носталгия?

 

Заобичах Америка като втора Родина. Римляните казват „Родината е там, където се чувстваш добре“. Там се чувствах много добре и сега повечето ми приятели са все още там. Но аз се прибирах всяка година, нещо все ме дърпаше към България.

 

Там всичко е много добре уредено и всичко е направено, за да бъде лесно и удобно на хората. Когато се сблъсках с тяхната администрация видях голямата разлика с нашата бюрокрация. Това много ме впечатли, защото нещата се случваха бързо и лесно, по уредена система, която пести на хората време и нерви.

 

Другото, което много ме впечатляваше през цялото време е отношението на американците към хората въобще. Те са много любезни, усмихнати и независимо дали те познават или не, достатъчно е да се разминете и да ви поздравят.

 

Истината е, че в САЩ се живее по- лесно, отколкото в България.

 

 

 

Какво Ви накара да се включите в политиката ?

 

До септември месец 2019 г. не ми е минавало през ума да се занимавам с политика, въпреки че съм имал своите убеждения и политически пристрастия. Единственият ми приятел, който тогава беше в политиката бе  моят приятел от детството Георги Пинелов.  Бях силно разочарован от ГЕРБ  от начина, по който се отнесоха с него, а и последващите събития показаха, че това не може да бъде моята партия.

 

Аз съм гласувал за тях в САЩ два пъти, пътувал съм по 4-5 часа с кола до града, където има секция и още толкова на връщане. Неразбираемо е за мен като срещна хора, които недоволстват от правителството и казват че не са гласували, защото не намерили време или други несериозни причини. А аз си вземах почивен ден, за да упражнявам правото си на глас. Да, гласувал съм за ГЕРБ, но с времето ме разочароваха, а отношението им към моя приятел ме амбицира и се включих в предизборната кампания в листата на Георги Пинелов. Освен приятелството ни, увлече ме и неговата амбиция за промяна на статуквото и убеждението, че може и трябва жителите на нашата община да живеят по-добре.

 

 

Имахте много амбициозна предизборна програма. За тези две години от новото управление на община Созопол и новия общински съвет, какво е изпълнено от програмата ви?

 

По-скоро предизборната ни програма бе реалистична, защото ясно си давахме сметка, че при такова тежко наследство по отношение на финансите, основната задача трябва да бъде финансовото оздравяване на общината и връщане на нормалността в живота на нашите съграждани.

 

Така че, в изпълнение на програмата бяха извършени проверки относно финансовото състояние на община Созопол и преразглеждане на Оздравителния план за финансово възстановяване на Общината. Планираните мерки за по-бързо оздравяване на община Созопол в нашата програма са на 80% изпълнени. Тук имам предвид, че бяха ревизирани сключените от предходното управление договори за услуги и обществени поръчки, оптимизираха се разходите за външни услуги, оптимизиране на разходите в общинска администрация събраха се несъбирани с години наеми, занъци и др. такси от фирми и ползватели на общински терени и имоти. И нещо много важно от нашата програма- замразяване на данъците.

 

По отношение на жизнената среда и благоустрояване бяхме поели ангажимент за разработване на нова интегрирана транспортна схема, съобразена със съществуващата инфраструктура. Това е на път да се случи, новата транспортна схема е готова и е обект на обсъждане. Предполагам, че на следващото заседание на общинския съвет ще бъде разисквана и одобрена.

 

Разбира се продължаваме да бъдем длъжници на жителите на населените места в цялата община по отношение ремонти на улици и тротоари, благоустрояване на градската среда. Причините са до болка познати- липса на достатъчто финансови средства и последиците от Ковид епидемията, които влияят на бюджета на общината.

 

Макар и в условия на оздравяване и контрол на разходите от финансовото министерство, това, което сме планирали в нашата предизборна програма е направено, макар и в по-малки размери. Имам предвид дофинансиране на спортните клубове, увеличаване на социалните услуги и придобивки за възрастни и  хората със здравословни проблеми.

 

Основен акцент в програмата ни беше ефективно и прозрачно управление и смятам, че това е изпълнено и като работа на общинския съвет може да се види.

 

 

Вие сте общински съветник от град Черноморец заедно с още двама Ваши колеги. Какво се случва в Черноморец?

 

Всички бяхме много ентусиазирани от промяната с големи надежди и цели. Еуфорията отмина и моите съграждани очакват да има реална промяна. Досега ни тежеше тежкото финансово наследство от старото управление, но вече Община Созопол отпадна от списъка с общините в оздравителен режим, което показва, че е финансово стабилна.

 

Връхлетя ни пандемията, чиито последици ще имат отпечатък и през следващите години, докато се възстановим напълно.

 

Но моите съграждани искат да видят, че нещо се прави в Черноморец. Постоянно се срещам и разговарям с тях, така както правят и другите ми колеги общински съветници. Нерешените проблеми в Черноморец са най- вече лошата инфраструктура и пристанището.

 

Ето сега сме съвсем близо до началото на туристическия сезон. Моите съграждани очакват пътя за к-г Градина да бъде ремонтиран и разширен, защото в този си вид създава предпоставки за инциденти. Запознал съм кмета Янакиев с този проблем и сме разговаряли да бъдат предвидени средства било за тротоар, било за пешеходна алея успоредно на тесния път.

 

Другият инфраструктурен проблем, който години стои неразрешен е пътя за Вромос- между Черноморец и Атия. Тази отсечка е в трагично състояние, дупките са направо кратери. Разбирам, че скоро няма да бъде асфалтиран, но поне частично да бъде ремонтиран, дори само дупките да се запълнят.

 

Черноморец е туристически град с голям потенциал и крайно наложително е неговите проблеми да започнат да бъдат решавани. Разбирам, че парите не достигат за всичко, което е било занемарено и изоставено години наред, но има неща, които могат да се направят и без пари за по-добрата визия на града и за подобряване на имиджа му като туристическа дестинация. Имам предвид десетките изоставени къщи и занемарени дворове обрасли с трева и пълни със отпадъци и строителни материали в Черноморец. Тези собственици трябва да бъдат предупредени от местната власт да приведат къщите си и дворовете си в приличен вид още сега, преди началото на сезона. Ако не го направят да им бъдат наложени глоби.

 

Но най- голямата болка на моите съграждани е пристанището. Централният плаж на Черноморец е компрометиран и вече не е привлекателен за многобройните гости на града. И ако не е в близост до к-г Градина, Черноморец си заминава като туристическа дестинация. Черноморци никога няма да простят за този некадърно изпълнен проект. Признавам, че не съм компетентен по този проблем, но все отнякъде трябва да се започне. Да се поканят специалисти, да се направи проучване, да се търси решение. Не може да няма решение!

 

 

Г-н Иванов, вие сте председател на комисията по „Туризъм, стопанска политика и общинска собственост”. Как работи комисията?

 

Първо искам да кажа, че като цяло Общински съвет Созопол е балансиран и съставен както от млади, нови общински съветници, така и от опитни колеги.

 

В нашата комисия също имаме опитни колеги, които помагат в работата й като Светлана Лулева и  Катя Стоянова, която е с административен опит. Отлично работим с колегата Андрей Николов, който макар и съветник първи мандат показва знания и ангажираност към проблематиката. Най- младият член на нашата комисия е общинският съветник  Стиляна Николова, която емоционално и присърце приема работата си и отговорностите си.  

 

 

Какви са очакванията ви за новия туристически сезон?

 

Като цяло съм оптимист за едно успешно лято на българския морски туризъм. В сравнение с м.г., когато имахме един много силен сезон, сега ситуацията около пандемията е по-добра. Имаме ваксини, епидемията започна да намалява своята сила, хората и бизнеса са подготвени да работят в тези условия.

 

Това лято очакваме и чужди туристи. С хотелската база и природните дадености, които имаме съм оптимист, че този сезон ще бъде дори и по-добър от миналогодишния.

 

Пожелавам на моите съграждани успешен туристически сезон!
Видяна: 184


« Назад към всички новиниНаши партньори