Психолози ще предлагат безплатна помощ на деца в Бургас 

Общественият посредник на община Бургас Тодор Стамболиев се включва в Националната кампания за подкрепа на детското психично здраве.

 

Инициативата е на омбудсмана Диана Ковачева и е насочена към подкрепа на детското психично здраве.

 

Целта е да се подпомогнат децата и техните родители да преодолеят последиците от изолацията, причинена от COVID – 19. В рамките на една седмица – от 14 юни до 18 юни,  психолози и експерти ще консултират безплатно родители и деца, като записването ще продължи до 13 юни.

 

Изследване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) сред близо 1 000 деца сочи, че заради намалени социални контакти по време на изолацията половината от интервюираните ученици са изпитвали отрицателни чувства на самотност, несигурност, раздразнителност, тревожност. Над 35% от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено. 60% от учителите са споделили, че служебните им ангажименти са нараснали значително по време на дистанционното обучение и 44% от тях са съобщили за влошено психично здраве.

 

При проучването децата са споделили, че сравнено с периода преди COVID-19 изпитват два пъти повече страх и тревога, пет пъти повече скука, три пъти повече гняв, пет пъти повече раздразнение, четири пъти повече носталгия и тъга, четири пъти повече самота, три пъти повече разочарования, два пъти повече безпомощност и безполезност.

 

Записването за часове става на телефон  056/ 84 60 42 и на тел. 056/ 846037, всеки ден от 09:00 до 17:00 часа.

 

Самите консултации ще се проведат в периода от 14 до 18 юни в кабинета на Обществения посредник на Община Бургас, находящ се на пл. „Тройката“, Културен Дом на НХК, ет.2.

 

Партньори на общественият посредник на Община Бургас в оказване на безплатна психологическа помощ ще са психолозите, консултанти по Когнитивно- поведенческа психотерапия Ваня Чечева и Елена Топкарова, детски психолог Елена Гогова и психолог и психотерапевт Златина Илиева.
Видяна: 351


« Назад към всички новиниНаши партньори