Семейство Вачеви празнуват рубинена сватба с обща изложбаС обща изложба бургазлиите Тошко и Галина Вачеви ще отпразнуват годишнината от съвместния си живот. Експозицията ще бъде подредена на 11 юни, от 19.00 часа, в Експозиционен център „Флора”. Тогава започва и тематичният бургаски Романтичен уикенд.

 

Експозицията включва 52 изписани икони на Тошко Вачев и 36 ръчно изработени морски пана от раковини и миди. Сред изображенията на иконите са Иисус Христос Велик Архиерей, Светци, а централният образ е на Богородица. Голяма част от иконите са дърворезба върху 120-годишно дърво, наричано Мише.

 

Общата изложба на съпрузите е събитието, което обединява 60-годишния юбилей на Галина и 40-годишнината от съвместния живот на двойката. Това дълго съжителство е получило красивото име рубинена сватба. Свързва с факта, че точно 40 години време и енергия са нужни за едно семейство да превърнат един камък в искрящ рубин.

 

Това е 13-а поредна изложба за иконописецa Тошко Вачев, за съпругата му е втора. Това е и неговият подарък към нея. Именно Тошко е причината Галина да започне да се занимава с изкуство. Той я подкрепя и насърчава в последните шест години в новото ѝ начинание.

 

Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в Кулата на фаропазача. Там са живеели неговите баба и дядо. През 1958 година бременната им дъщеря им отива на гости. Тогава по-рано от предвиденото се ражда Тодор. Творби на Тошко Вачев се намират в частни колекции в Америка, Ливан, Германия, Испания, Дания. Швеция, Гърция, Сърбия и Украйна 
Видяна: 21


« Назад към всички новиниНаши партньори