Георги Пинелов: Всеки един от проблемите на хората ще бъде обстойно разгледанИзнесените приемни на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов  са към своя край. Пред в. „Фактор“ председателят на местния парламент категорично отрече, планираните и проведени срещи с хората от общината да имат каквото й да е било с предстоящите параментарни избори. „Единственото, от което съм се водил при планиране на изнесените приемни бе разхлабване на мерките, свързани с КОВИД  и желанието ми обикновените хора да споделят своите проблеми и предложения за населеното място, където живеят.“, категоричен бе Георги Пинелов.

 

Досега председателят на Общински съвет Созопол проведе изнесени приемни в гр. Черноморец, с. Равадиново, с. Росен, с. Равна гора, с. Крушевец, Атия , с. Индже войвода и с. Зидарово.

 

В Черноморец най-наболелите проблеми, свързани с туризма  са свързани с т.нар. „диво къмпингуване“. Жителите споделиха, че освен вечния проблем с незаконния къмпинг на „Вромос“, подобен незаконен къмпинг вече се е появил и на „Акра“. Възможностите на местната власт са ограничени, защото теренът на къмпинга на плаж“ Вромос“ е държавна собственост, респективно на Министерството на земеделието и горите. Община Созопол е сезирала министерството на културата за дългогодишния проблем и е поискала становище, много преди наскоро излязлата за обществено обсъждане наредба , която да регулира дивото къмпингуване и незаконните къмпинги.

 

Жителите на курортното градче направиха предложение за градска тоалетна и повече реклама на Черноморец като туристическа дестинация. Те изразиха задоволство, че е предвидено изграждането на автогара, но искаха да знаят конкретен срок, в който ще бъде изградена.

 

За жителите на с. Равадиново най- големият проблем е свързан с инфраструктурата. „Една улица да се прави всяка година, ще бъде добре за селото“, споделиха те по време на изнесената приемна. Има няколко къси пресечки към една от асфалтираните улици, които трябва да бъдат асфалтирани, предложиха още те.

 

При срещата си с председателя на общинския съвет Георги Пинелов жителите на с. Росен изразиха недоволство от общата визия на селото. Според тях селото е доста занемарено, не се чисти добре, има затревени терени, откъдето пълзят змии.

 

Много сериозен проблем поставиха жителите на с. Равна гора при срещата си с Георги Пинелов. Те са много разтревожени, че новият път между двете села- Росен и Равна гора  в най- скоро време ще бъде компрометиран. Причината затова са тежките селскостопански машини, които излизат на новоасфалтирания път и нарушават целостта му.“ Толкова години чакахме този път и сега ни е болно като гледаме как верижни трактори и машини се движат по него“, споделиха възмутени равногорченци, които подготвят подписка с искане селскостопанските машини да бъдат задължени да ползват обходни пътища, а не новия път.

 

С този проблем беше запознат кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев по време на миналата сесия на общинския съвет. Той пое ангажимент да разговаря с най- големия арендатор в този район и да се намери решение на проблема.

 

В с. Крушевец има изградена канализация, макар и частично, но няма пречиствателна станция. Това бе и един от проблемите, които бяха обсъждани от жителите по време на приемната в с. Крушевец.  Това е сериозен проблем, наследен от предходното управление, който може да бъдат решен само с външно финансиране- от държавни фондове или европейски програми. За жителите на созополското село е важно да се довърши канализацията за мръсна вода и да бъде пуснат новия водопровод, защото има райони в селото, където няма вода и хората носят туби за ежедневните си нужди.

 

С интересен казус бе запознат председателя на общинския съвет Георги Пинелов по време на срещата си с жители на с. Атия. Млад човек сподели, че има желание да закупи параграфска земя, но цените драстично са се вдигнали в сравнение  с предходни години. Ако допреди две години цените са се движили между 15-18 лв. на кв. метър, то сега оценките на имоти в старото селище достигат 28-32 лв. на квадратен метър. С новите, по-високи оценки никой от местните жители, които са заявили интерес, не са закупили имоти, потвърди кметът на селото Румен Димитров.

 

В китното странджанско село Индже войвода алармираха по време на срещата си с Георги Пинелов, че дървата за огрев се предоставят на живеещите с настоящ адрес там на по-високи цени, отколкото на тези жители с постоянен. Председателят на общинския съвет пое ангажимент да провери случая  и как е регламентирано според общинската наредба. Сигнал бе подаден и за неидентифицирани автомобили, които от години са паркирани на общински имот.

 

Спокойното доскоро с. Присад отново е пред напрежение. При посещението си там, председателят на общинския съвет бе запознат с инициативата за наименуване на екопътека на името на починалата при катастрофа кметица Ванча Байлова. Екопътеката е съществувала от дълги години, но от скоро е част от проект на „Зелена Странджа“. Болшинството от жителите на с. Присад приветстват това, но са разделени по отношение на името й.

 

Една добра инициатива като екопътеката не трябва да бъде помрачавана от разногласие за нейното наименование, е позицията на председателя на ОбС Созопол Георги Пинелов и посъветва присъстващите да направят допитване до всички жители на с. Присад и така да решат проблема. Представени бяха и проблем с инфраструктурата на улици и течаща фекална вода, която залива детския кът в центъра на селото.

 

Всеки един от поставените проблеми и казуси ще бъдат обстойно разгледани и обсъдени със специалисти от общинска администрация, като за решаването им ще се търси най- добрия вариант за жителите на нашата община, заяви Пинелов и допълни: Има проблеми, които трудно биха могли да се решат в близко време, защото са свързани с финансиране, а всички знаем, че община Созопол е в оздравителен план и бюджетът й е рестриктивен. Голяма част от поставените въпроси и предложения са от компетенцията на кметовете на населени места и решаването на проблемите зависи от тяхната активност и контрол.
Видяна: 264


« Назад към всички новиниНаши партньори