Тихомир Янакиев: Целта ми е след 4 години Созопол да бъде финансово стабилна общинаСлед епохата на Рейзи остана наследство от над 27 милиона дългове

 

Започва ревизия на похарчените средства за злополучните европроекти като пречиствателната станция и пристанището в Черноморец

 

На обществено обсъждане през седмицата новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев, председателят на общинския съвет Георги Пинелов и новият екип запознаха гражданите на общината с бюджета за 2020 година. Новото ръководство на Созопол определи финансовата рамка като реалистична, съобразена с възможностите на общината и катастрофалното финансово състояние, завещано от предния градоначалник Панайот Рейзи. Бюджетът е изцяло подчинен на идеята за стабилизиране на почти фалиралата община. Янакиев поема Созопол с над 27 млн. лв. дългове. 22 млн. лв. от тях са кредит, а останалите са забавени плащания към фирми на стойност 3,5 млн. лв. и 1,8 млн. към РИОСВ.

 

Само за два месеца новият кмет е платил 300 хиляди лв. лихви и 1.2 милиона лв. кредити по заеми. Проектобюджетът на община Созопол за 2020 година е 25 300 000 лв. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 7 127 093 лв. Собствените приходи за държавно делегирани дейности са в размер на 15 544 904 лв. Капиталова програма е в размер на 5 018 025 лв., а индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз 6 223 285 лв.

 

Общината е поискала нов, безлихвен кредит от държавата за стабилизиране на финансовото си положение, но правителството е отказало, тъй като не е харесало оздравителния план, приет от администрацията на Панайот Рейзи.

 

За да се стабилизира финансовото положение новото ръководство е предприело 10% съкращения в администрацията, както и оптимизиране на бюджета във всички пера. Само за сравнение, сумата, която се е харчела преди години за представителни разходи на кмета е достигала до 150 хиляди лв., а в момента са заложени едва 15 хил. лв.

 

Залата на киноклуба се оказа тясна за всички, които искаха да присъстват. Хората аплодираха новите решения за оптимизация на харчовете и приеха всички предприети оздравителни мерки. Някои стигнаха и до по-крайни предложения като това екскметът Панайот Рейзи и Красимира Германова да бъдат подложени на публичен линч, да молят на колене за прошка, както и да им бъде отнето цялото движимо и недвижимо имущество. Тихомир Янакиев обясни, че има сигнал до прокуратурата за нарушенията на администрацията на Рейзи.

 

 

                                       

 

 

Относно редуцирането на финансите на футболния клуб и културната програма, директорът на спортната дирекция Христо Бардуков обясни, че парите за спортните клубове са само за дофинансиране на дейността им, а не за закупуване на материални активи, както е било до сега. Той каза още, че идеята е да се привлекат децата на Созопол да играят с фланелката на местния отбор, а не да предпочитат по-богатите отбори на други градове.Според него за финансирането на културни мероприятия може да се търсят пари по евро програми, каквито до сега не са използвани.

 

 

                                       

 

 

Новото тази година е откриването на градския басейн, който не е работил от години, фестивал на патриотичната песен и възстановяване на самодейния театър.

 

До сега паркингите в Созопол са били отдадени на концесия. Наемателят, който е ползвал касови апарати на общината е отчел едва 26 хил.лв. приходи. Само 10% от тях са влезли в хазната. Сега общината си връща тази дейност и ще постави нови бариери, чрез които ще се отчита престоят на автомобилите по часове, планират се буферни паркинги и скоби за нарушителите.

 

Въпреки незавидното финансово състояние, в което заварва общината новият кмет Тихомир Янакиев каза, че няма да се увеличават данъците. Единствено туристическият данък ще търпи промени, защото към момента е най-нисък по Черноморието, едва 40 стотинки. Предвижда се намаляване на данъците на младите семейства с новородено дете.

 

В програмата на новото ръководство са заложени изграждането на медицински център и ревизия на някои от евро проектите. Някои от тях са изпълнени в несъответствие от първоначалните разчети, парите, разбира се, са усвоени, но резултатите не са на лице. Един от злощастните проекти на Панайот Рейзи е пречиствателната станция на Созопол, чиято тръба за дълбоководно заустване в момента е на плажа на къмпинг „Златна рибка”, вместо на 7 км. в морето и пристанището в Черноморец, което доведе до унищожаване на централния плаж в града.

 

Тихомир Янакиев награди Футболист №1 на Созопол

 

вестник Фактор 21.01.2020
Видяна: 477


« Назад към всички новиниНаши партньори