Доц. Емил Калчев: Ако подобри инвестиционната си среда България би могла да привлече чужди производстваЗаради тежката политическа криза България няма особени перспективи да успее да се възползва от възможностите, предоставени от по-широката криза в Европейския съюз. Ако подобри инвестиционната си среда, страната ни би могла да привлече производства от Централна Европа, които са на ръба на оцеляване там заради цените на енергията и труда. Този коментар направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Емил Калчев, икономист и преподавател в Нов български университет.

 

 

 

Той напомни, че тенденцията за връщане на производства на Стария континент от Китай започна още след пандемията, но България „не се възползва особено от нея, а в момента тежката политическа криза е негативна предпоставка“.

 

 

 

Доц. Калчев отбеляза, че частните инвестиции в България значително намаляват към шестмесечието, като се компенсират от нарастващи запаси, свързани с инфлацията. „Динамиката на инвестициите не е положителна – причина за това със сигурност е и политическата ситуация и непредвидимост в страната“, посочи икономистът и потвърди, че не предвижда до средата на 2023 г. „някакъв особен ентусиазъм при частните инвеститори“.

 

 

 

Според него няма особено развитие и при нетните преки чуждестранни инвестиции, които очакват значително подобрение на инвестиционната среда като съдебна реформа.

 

 

 

Доц. Калчев препоръча да се търси баланс между евентуално увеличаване на данъците и осигуровките и притесненията на бизнеса. „Има големи социални групи, които се нуждаят от подкрепа, но увеличени социални политики могат да влошат бизнес средата", предупреди той.

 

 

 

По думите му намалените очаквания сред политиците и Европейската комисия за дефицит около 3% са позитивни, тъй като оставят възможности за бъдещи реакции при нужда.

 

 

 

Той е категоричен, че голямото харчене в система на валутен борд е в крайна сметка нещо опасно и се надява, че страната ни няма да се движи твърде бързо в тази посока.

 

 

 

В коментар за влизането на България в еврозоната, доц. Калчев посочи, че проблемът е политически, като преди политическите заявки от настоящия парламент, институциите не са работили обединено в тази посока. „При липса на редовно правителство тази стъпка ще бъде забавена", е мнението на икономиста.
Видяна: 41

« Назад към всички новиниНаши партньори