Яхтклуб „Черноморец“- половин век традиция, половин век спортна слава за Бургас и България 

 

   Най-старият яхтклуб в Бургас навърши 50 години, гордее се с историята си и създава нова история с нови спортни успехи

 

      „Ветроходството е уникален спорт и се изисква не само смелост, а бързи и адекватни решения, но най- голямото предимство е общуването с морето и свободата, която предоставя“, казва вицепрезидентът на клуба Валентин Николов

 

 

 

 

          За своята 50-годишнина яхтклуб „Черноморец“ може да се похвали със стотици постижения, медали, награди, призове, признания на национално и международно ниво. Създаден през 1968 година, клубът  още тогава дава заявка, че ще остави трайна диря в спортната история на Бургас и България. Малко след демокрацията Яхтклуб “Черноморец Бургас” прекратява дейността си, но през 2007 година група ентусиасти и бивши спортисти възстановяват клуба с идеята да се възродят  бургаските ветроходни традиции. Клубът е  наследник на клубовете „Черноморец”, впоследствие „Нефтохимик Бургас”.

 

     Основната цел на клуба е укрепване, развитие и издигане престижа на бургаското ветроходство в региона, страната и на международно ниво.

 

     Яхтклуб “Черноморец Бургас“ е заложил в своята дългосрочна стратегия изграждането на силна детско- юношеска ветроходна школа в град Бургас. Клубът е редовен член Българската Федерация по Ветроходство и активен участник в регатите от спортния календар.

 

    С днешна дата Яхтклуб „Черноморец“ е посланик на идеята да се подкрепи детско- юношеското ветроходство. Все повече деца да имат шанса да се докоснат до морето.

 

       „Ветроходството е специфичен спорт и е трудно да се привличат деца. Но успяваме. Факт е, че е  екстремен, рисков спорт. В настоящия момент има над 50 деца, които тренират при нас. Интересното е, че ние не залагаме само и единствено на физически данни, важното е децата да имат желание и да могат да плуват. Желанието е най-важно за нас и е най-определящият мотив да се спортува при нас. Главната ни задача е една - колкото може повече хора да видят отблизо и да се запознаят с този спорт. И гарантирам, че веднъж  да попаднеш в нашия клуб, любовта към лодките и морето остава завинаги.“- споделя Валентин Николов и допълва, че всъщност най- добрата реклама на Яхтклуб “Черноморец“ са успехите на спортистите. А те, успехите, не са никак малко.

 

 

 

    

      Клубът развива детско-юношеско ветроходство в класовете Оптимист, Кадет, Лазер, 420, 470; олимпийско ветроходство – класове:Лазер, 470, Фин; Килово ветроходство и Кайт сърф.

 

     Детските отбори участват в национални и международни ветроходни регати. Състезатели са включвани в националните отбори в различни класове. Имат участия в Световно и Европейско първенства в клас Оптимист, Световно и Европейско първенства по кайтсърф, Балканско първенство в класовете Оптимист,  Лазер и Фин. Състезателка в клас „Оптимист” e избрана след десетте най-добри ветроходци на 2013 г. Състезателните екипажи на киловите лодки са неизменно на призовите места, както и са завоювали множество републикански титли.

 

Това е първата спортна база на яхтклуб „Чермноморец“. Сега на това място са изградени терминали. Но снимката пази спомените  на първите години от спортната слава на клуба

 

 

 

 

      Всяка от годините в периода 2013 - 2018 г. спечелените медали и републикански титли нареждат клуба сред първите 3 най-добри клуба по ветроходство в България, съгласно критериите за точкуване, приети от БФ Ветроходство.

 

От 2015 година клубът e в  новата спортна база.

      „Изключително сме благодарни на Пристанище Бургас, на община Бургас, които застават до нас, подкрепят ни и са съпричастни с всичко, които правим.“- казва още вицепрезидентът на Яхтклуб “Черноморец“ Валентин Николов.

 

      През 2009 г. клубът започна провеждането на детска ветроходна регата „Черноморец Бургас”, която с изключително успешното си реализиране, се превърна в традиционно и престижно ветроходно събитие в календара на Българската федерация по ветроходство. Тази година беше проведена Х-та юбилейна регата. Ежегодно се връчват почетни призове на името на изтъкнатите треньори по ветроходство на клуба -  Стефан Бончев и Стоян Петков.

 

 

Това са спортистите, които тренират неуморно и носят медали и прозове за яхтклуб „Черноморец“

 

 

 

      Яхтклуб „Черноморец Бургас” е организатор и домакин и на Кайтсърф  регата “Черноморец Бургас“, която  събира  всички  кайт-бордисти  на  България. Първият за страната и клуба републикански шампион по кайт- сърф е от Яхтклуб „Черноморец Бургас”. Клубът разполага със собствен съдийски състав. Ежегодно е домакин и на държавни първенства за различни ветроходни класове.

 

 

      Клубът е един от домакините на Европейското първенство по сърф през 2011 и участва в съдийския състав на Европейското първенство в класове 470 и 420 в Бургас през 2015 г.

 

Минути след поредната спечелена купа и гордостта от постигнатото

 

 

 

 

       „Много често хората не разбират ветроходството, защото за тях е едно безцелно реене в морето, но във ветроходството се залага на  изключителна стратегия и мислене, защото при състезателното ветроходство да стигнеш от една точка до друга, имаш хиляди начини, вятърът постоянно сменя посоката и силата си и същевременно се променя и вълната. Всичко това е въпрос на стратегия и затова за ветроходството освен мъжественост, трябва да имаш силата да вземеш решения в екстремна ситуация, да направиш добра стратегия и анализ на ситуацията. Това е един високо интелектуален спорт",  казва вицепрезидентът на клуба Валентин Николов.

 

        И въпреки тежките финансови затруднения, все пак клубът оцелява и заради децата, които тренират там, и заради спортистите, които прославят Бургас и България, и заради заразителния ентусиазъм на всички, които са част от Яхтклуб „Черноморец“. А екипът, реализиращ основните му цели, принципи и дейности, е изграден от активно състезаващи се ветроходци на различни възрасти, ветерани- ветроходци, спортни треньори и учители. Всички са много радостни,че вече състезателите от първите години след възстановяването на клуба се включват активно в обучението на децата като треньори и обучители!

 

Подкрепен е от Община Бургас, бургаски любители на ветроходството, бургаски спортни деятели и спонсори. Съвместното сътрудничество успешно работи за издигането на спортния имидж на Бургас. Клубът се надява  в бъдеще да разчита на все повече спомоществуватели,подпомагащи дейностите и инициативите в морските спортове, защото спортът в България има нужда от подкрепа.

 

         „Пожелаваме си през следващия половин век все така да бъдем сред най- добрите, нашите спортисти да продължават да печелят и издигат имиджа на този спорт. И не на последно място, да превърнем ветроходството в спортната емблема на Бургас, заради морето и заради всички хора, които по един или друг начин се включват в живота и пишат новата история на Яхтклуб „Черноморец“- Бургас, казва вицепрезидентът на клуба Валентин Николов.

 

      За 50-тия си юбилей яхтклуб „Черноморец“ няма да прави шумен купон. От ръководството на клуба са убедени, че средствата трябва да отидат за спортистите, за базата, да се инвестира в състезатели и всичко, от което яхтклуб „Черноморец“ има нужда. Така смятат, че е редно да се отбележи половин век. Половин век- традиция, половин век спортна слава за Бургас и България.

 

И през следващия половин век пожелавам на клуба да бъде сред най- добрите и все така да продължаваме да прославяме Бургас и България“- казва Валентин Николов, вицепрезидент на яхтклуб „Черноморец“
Видяна: 456


« Назад към всички новиниНаши партньори