Астрологията не е присъда, а ориентир за важните неща от живота ни 

Валентина Радиева – Маренова е автор на рубриката на в. Фактор «Астро Фактор».Изучава астрология от 2012 г. към астроцентър Урания,официален представител на Московската академия по астрология. Завършила е Езикова гимназия с немски и руски език. По образование е Магистър по Икономика и 15 години е работила в банковата сфера. В Астрологията намира своето призвание и удовлетвореност, защото разбира, че Астрологията е преди всичко наука и прекрасен инстумент, който помага на хората да опознаят себе си, да научат какъв е учебният план в живота им и да използват максимално ползотворно потенциала, който имат в рождената си карта.

 

 

- Г-жо Маренова, как се изготвя един хороскоп? Каква информация ви е необходима?

 

- Важно за изготвянето на индивидуален хороскопе да знаете вашите рождени данни - дата, година, град и час на раждане, както и в кой град живеете, защото се изготвя прогностична карта за мястото, където сте. Въз основа на тези рождени данни ще направя цялостен анализ на рождената карта или така наречения хороскоп-потенциал, предразположености, жизнени цели, тенденции.

 

Целта е след астрологичната консултация с мен, човек да разбрете повече за себе си, да намери решения на проблемите си и да се наслади на разговора. Да повярва повече в себе си и да намери сили да действа. Рождената карта може да се сравни с пътна такава, която показва накъде да завием, кой път е без изход, кой е обходният маршрут. С каква скорост да кара или дали да спре, зависи само и единствено от личния избор на човек. Астрологията не е присъда, а инструмент, чрез който научаваме с какви варианти разполагаме. Знанието за това дава сила, действието е ключът към успеха, но умът на човек е този, който създава собствена реалност.

 

- Какви видове хороскопи изготвяте?

 

- Има различни астрологични методи, но всеки професионален астролог ще започне с анализ и интерпретация на наталната карта т.е. натален хороскоп. Той представлява моментна снимка на звездното небе по време на раждането на човек. На нея се виждат позициите на планетите, като всяка от тях отговаря за определено качество в характера на човек и предопределя неговата уникалност и индивидуален житейски път. В зависимост от потребностите на човек към настоящия момент, астологът има инструментариум, с който да изготви няколко вида хороскопи.Може да изготви партньорски хороскоп (синастрия), който да даде повече яснота за взаимоотношенията между двама. Прогностичният хороскоп, който начертава главните събития в живота на човек в рамките на една година се нарича солар. Той се построява от рождения ден едната година до рождения ден следващата.

 

С помощта на астрологията може да се определи дата на важно събитие -сватба, операция, откриване на фирма, подписване на договор, започване на работа, раждане на дете и др.Родителите могат да получат важна информация за децата си от техните натални карти, а именно какви са талантите им, какъв спорт е подходящ за тях, какво да бъде средното и висшето им образование, каква професия ще им се отдава.Астрологията може да ви начертае карта, по която най-пълноценно да извървите пътя си.

 

Чрез прогностичните методи можете да разбрете дали и кога да предприемете определено действие. Да узнаете дали е време да изчакате или как да използвате най-пълноценно ресурса, с който сте дошли на този свят. Може да разбрете защо се чувставте самотни, тъжни или неудовлетворени и какво да направите, за да промените това. Колко време ще останете в трудна ситуация и дали идват по-добри дни. Хороскопът може да ви даде знание и обяснение за процесите, които „текат“ извън и във вас.

 

- Каква информация не може да даде един хороскоп?

 

- Астрологът не е гледач и хороскопът няма как да покаже дали ще се ожените за точно определен човек, например. Имах една клиентка, която очакваше точно това от мен и остана разочарована като в картата й не видях изобщо индикация за сватба. Аз няма как да си измисля събития, които не виждам.За радост, само веднъж съм срещала подобно поведение и го отчитам като липса на информация. Съвременният човек е интелигентен и знае, че ние астролозите не сме гледачки.

 

- За какви теми най-често ви търсят хората?

 

-  Хората питат най-често за работа, пари и любов. Астрологичната карта на всеки е разделена на 12 части, които представляват сфера от живота му или това са така наречените домове. Когато погледна хороскопа на клиента веднага разбирам коя сфера е приоритетна за него, защото в определения дом ще има планети. 

 

- Мъжете интересуват ли се от астрологичните прогнози?

 

- Все по-често ме търсят мъже за консултации. В повечето случаи това са осъзнати млади хора, които разбират необходимостта от промяна в мисленето си и търсят начин да развиват себе си, да се опознаят по-добре. Мъжете имат по-рационално мислене и ясно осъзнават, че ние като човешки същества не сме отделени във вселената, а сме част от система, която има определен ход на действие и синхроничност, по-висш смисъл. Склонни са да се вслушват в съветите ми като астролог и след разговорите ни определено стават ревностни почитатели на звездната наука.

 

- Коя е най-вдъхновяващата част за вас, при изготвяне на личен хороскоп?

 

- Мога да кажа, че Астрологията е моята сбъдната мечта, моето призвание и професия, в която влагам цялото си сърце. Когато консултирам, се чувствам уверена и съм  в свои води, но най-голяма удовлетвореност ми носи оценката на хората. Много често те ми споделят, че след разговора ни се успокояват, виждат проблемите си от друга страна и придобиват увереност в собствените си сили. Искрицата в очите на клиентите ми са живите огънчета, които палят радостта в душата ми!

 

- Информацията за астрологични прогнози днес е леснодостъпна. Бихте ли внесли яснота относно спецификата на различните хороскопи -личен хороскоп, кармичен за цял живот, за определен период, любовен хороскоп и т.н.

 

- Хороскопите, които четем в интернет и вестниците са общи за предствителите на една зодия. Те показват архетипните черти на определен зодиакален знак. Не бих казала, че не са верни, просто не са конректни. Аз самата пиша такива статии и целта ми е да дам повече яснота на хората за астрологията. Но отново казвам, че индивидуланият хороскоп е този, който може да ви опише детайлно, а опитният астролог може да долови и вътрешните динамики, които ви мотивират да действате. Виждат се психологическите ви нагласи, комплекси и защитни механизми. Виждат се семейните динамики и наследените ви модели от родителите. В зависимост от вашите нужди и наболели проблеми, хороскопът може да ви даде обяснение защо някакво събитие се е случило в живота ви. Можем да назовем хороскопа по различен начин, но той при всички случаи е кармичен, защото, от окултна гледна точка, представлява резултат от причинно-следствени връзки и действия, които сме предприели в миналото. Под минало се има предвид миналите прераждания на съзнанието или така нарчената душа.

 

- Как да бъдем сигурни, че ще ни бъде изготвен точен и коректен хороскоп и за какво да бъдем внимателни?

 

- Всеки астролог има различна интерпретация на хороскопа в зависимост от личната си опитност, умствените си модели и лична емоционалност. Всеки човек трябва да намери онзи астролог, който най-точно пасва на личността му. Задължитено условие е обаче астрологът да бъде етичен, да спазва конфиденциалност и да се отнася с уважение към клиентите си. Добре е преди да се доверите на някой астролог да го проучите, да потърсите отзиви за работата му, да го попитате къде е учил астрология. Аз много внимавам какво казвам на хората, защото всяка дума, която изрека може да образува «капсула» в ума им и да им влияе дори несъзнателно. Целта ми е да информирам хората за това, което им предстои, за да бъдат подготвени и спокойни. Важното е да знаят, че имат свободна воля да действат и сбъдват живота си.

 

- Скоро се върнахте от Виена, където за втори път гостувахте на българската общност там. По-различни неща ли вълнуват българите в чужбина от нас?

 

- Според мен, темите, които вълнуват хората, са еднакви за всички  по света. В зависимост от икономическото състояние на държавата, в която живеят, те могат само да разменят местата на приоритетните въпроси. Както споменах малко по-горе, се интересуват от работа, партньорски отношения, финанси. За мен беше чест и удоволствие да присъствам на това значимо за българите в Австрия събитие. BGInfotagе форум, на който консултанти, предприемачи и търговци, живеещи в чужбина могат да предствят услугите и стоките, които предлагат. BGinfotag2018 беше посетен от над 650 наши сънародници във Виена. Като гост на събитието разполагах с щанд, на който всеки желаещ да се докосне до звездната наука астрология имаше възможност да го направи. Интересът беше изключително голям, наложи се да направим записвания, за да не се образува опашка пред щанда. Консултирах 8 часа без почивка, но въпреки голямото ми желание, не успях да обърна внимание на всички..Вдъхновяващо за мен от визитата ми беше запознанството с д-р Анелия Хохвартер, която събира средства за оборудване за болница в България. Тя е офталмолог с дългогодишна практика в Австрия и няколко доброволчески мисии в Африка. До момента е събрала около 60 хил.Лв. и въпреки че сумата е далеч от необходимите 280 хил. евро, тя е сигурна, че по един или друг начин ще успее да купи и дари локомата на България. Използвам случая, да популяризирам каузата й чрез вестника и който има възможност – да я подкрепи.Дарителската сметка е: Анелия Петрова Хохвартер; Дарителска кампания: «Локомат за България»; IBAN: BG65 UNCR7000 1522 7289 56 (в лева)

 

-  Какво вещаят звездите за 2019 г. в национален аспект?

 

Астрологията, която изучава събитията в държавите и света се нарича мунданна астрология. Асцендентът на България е Козирог. Това е външният облик на страната ни. Ние имаме много планини, които символично отнасяме към Козирога. Народът ни е под Телеца. Ние българите сме търпеливи, недоверчиви, обичаме сами да се уверим във фактите, имаме желание да подсигурим тила си. Не обичаме промените, но пазим корените си. Обичаме земята и природата. Пазители сме на старо знание, което няма нищо общо с религиите, които се проповядват в света. От гледна точка на звездната карта на България смятам, че огромно влияние върху бита на българина ще окаже преминаването на Уран в знака Телец. Уран е планета на промяната, независимостта, революцията. Последващите две години ще Уран ще «върви» към съединение със Слънцето на България и това предвещава реформа, която може да е на следствие на бунт. Протестите към настоящия момент са само предвестник на още по-голяма вълна на промяна, която според мен е неизбежна.

 

в. Фактор, бр. 830, 30 ноември 2018
Видяна: 2619


« Назад към всички новиниНаши партьори