Живко Табаков: Бургас изостава сериозно по темпове на растеж- Г-н Табаков, защо въпреки добрата демография и инфраструктура Бургас не попада в полезрението на големите инвеститори? Според Вас като кандидат за кмет на града какво трябва да се направи, за да се промени това?

 

 

- През последните години общинската администрация се забърка в скандали за отдаване на площи под наем, наложи огромни рестрикции и тежък режим за получаване на разрешителни. Малкият бизнес почти спря да функционира. В град като Бургас е много важно да бъде привлечен голям инвеститор, който да даде поне 500 работни места, а такъв тук няма. Преди всеки голям завод имаше своя база, техническо развитие и т.н., но всичко това се ликвидира. Смятам, че един кмет и неговата администрация могат да изиграят роля в привличането на големи компании. Стига с тази мантра, че това не зависи от кмета. Защо Пловдив, Варна и Стара Загора успяха? Защото предложиха атрактивни условия на инвеститорите и се маркетират на международните пазари. Изграждането на логистичен парк бе добра идея и действително има голям интерес към него, но там инвестициите са преди всичко в сферата на услугите и ремонтите за сметка на индустриалния сектор. Да имаш развит сектор на услугите не е лошо, но при нас той не носи тези ползи, както в София, защото при тях профилът на тези услуги е високотехнологичен.

 

Бургас има всички предпоставки да стане логистичен хъб с множество логистични бази, в които стоките да са директно в складовата база. В първото ни онлайн студио с тема „Икономика” споделих идеята за инвеститор от ранга на „Amazon”. Пътят към подобни големи компании наистина е труден, но веднъж успели да привлечем такива, пътят ни към други би бил по-лесен.

 

 

- Защо подценявани икономически центрове като Стара Загора, Сливен и Ямбол вече имат превес в борбата за нови инвестиции?

 

 

- Малко е тъжна констатацията, че градове като Сливен, Ямбол, че дори и Разград се справят по-добре от Бургас. А за Стара Загора – ние много отдавна не можем да се конкурираме с нея. Бургас изостана по темпове на растеж не само от средното за страната, но и в нашия регион. Промишлеността в Бургас създава заетост на много малък процент от бургазлии. Заплащането в частния сектор е твърде неатрактивно. Градът ни е на 10 място по доходи според националната статистика. Някои ще кажат, че това са данни за цялата област, но те са такива и за останалите области, които ни изпреварват.

 

 

- Какъв е шансът на Бургас да се превърне в притегателен център за IT сектора?

 

 

- Знаете ли, скоро четох един икономически анализ за Бургас, в който се обяснява, че докато Общината налива едни милиони за изграждането на нови училища, в това число и новата ИТ гимназия, вече създаденото беше оставено да затъне. Говоря конкретно за Морското ни училище. Без ясна стратегия, всяка една инвестиция в образованието ще е наливане в бездънна яма. После ще се чудим защо кадрите ни изтичат. Защото е пределно ясно, че няма как само да финансираш, без бъдещ план за задържане на младите специалисти. 

 

 

- Какво предлагате като кандидат за кмет на Бургас да се промени, така че да не разчитаме основно на един според мен силно колеблив сектор като туризма?

 

 

- Колеблив е коректно определение. Предвид сезонният характер на сектора, туризмът предлага относително ограничени възможности за развитие на местната икономика. Съвсем друг е въпросът, че Бургас имаше възможност да развие целогодишен туризъм, нокметът не успя да привлече инвеститорски интерес към създаването на хотелски бази. За съжаление не бе прието и предложението ми администрацията да обслужва приоритетно подобни интереси и дори да определи нулеви такси при наличието на такива. Не се създаде маркетингов отдел в Община Бургас, чрез който да се предлагаме на повече световни пазари. Бизнесът трябва да инвестира в атракции, забавления и леглова база, а ролята на общината е да ги стимулира.

 

 

- И все пак в туризма е основният работещ сектор в града. Според Вас слаб ли е този летен сезон или сме наблюдатели на черен ПР в медиите и обикновена истерия в туристическия бранш?

 

 

- Не знам защо изобщо някой клони везните в посока черен пиар. Данните за спад са си съвсем реални, потвърдени и от самото ресорно министерство. Това са най-лошите резултати от двадесет години насам. Единствените оптимистични прогнози бяха по отношение на английския пазар при стъпването на JET2 Holiday-  нов оператор, който тази година навлезе в България, предимно на летище Бургас и традиционно очаквания ръст от Израел. Искам да припомня, че когато се провеждаха туристическите борси вярвахме, че ще има увеличение и от Чехия, Полша и Словения, но и там не се представяме добре. Спад има и от Германия заради фалита на една от авиокомпаниите. В най-големият ни летен курорт Слънчев бряг очаквахме да овладеем дисбаланса с ръст от Великобритания, но на летище Бургас заявените седалки са с 35 % по-малко. Бизнесът, на 95 %, е свалил цените си в Слънчев бряг. Имам информация, че някои от хотелските бази предлагат оферти с до 40 % надолу. Туристите традиционно търсят 4 и 5-звездни бази и в момента намаленията са там. Това ще доведе до повишено търсене в този сегмент, но пък няма да компенсира малкия бизнес. Като прибавим и за поредна година драмата с шума, картината не е оптимистична.

 

 

- Вие познавате много добре как се развива туризма в града и региона, ниски ли са заплатите и това ли е причината за липсата на работници?

 

 

- Причините са комплексни – липса на инвестиции и планировка от страна на бизнеса, липса на кадри, ниско възнаграждение. Всички тези фактори накуп обуславят положението, в което се намира към този момент българския туризъм.

 

Фактор Бургас 15.07.19
Видяна: 282


« Назад към всички новиниНаши партньори